De 'koerier' en verdachte die met een gestolen pas pinde aan de Utrechtsestraat.
De 'koerier' en verdachte die met een gestolen pas pinde aan de Utrechtsestraat. Politie.nl

Politie toont foto’s van twee verdachten die pinnen met gestolen passen in Amersfoort

28 september 2023 om 08:27 Misdaad

AMERSFOORT De politie heeft beelden vrij gegeven van twee personen die in Amersfoort geld opnamen met gestolen bakpassen. Dit gebeurde op het Neptunusplein én op de Utrechtsestraat en de politie hoopt dat inwoners één of beide daders herkennen.

Op woensdag 5 juli werd een 46-jarige man gebeld door een privé-nummer. Degene aan de telefoon deed zich voor als een medewerker van de bank. Er zou geprobeerd zijn om geld van zijn rekening te halen, maar dit was voorkomen door het fraude preventie team. Om te checken of er vreemde betalingen waren gedaan op zijn rekening werd hem gevraagd om Anydesk te downloaden zodat de zogenaamde bankmedewerker mee kon kijken op zijn computer. Dit vond het slachtoffer wel vreemd, maar toen hij vroeg of dit klopte stelde de ‘bankmedewerker’ hem gerust door te zeggen dat ze hem zou terugbellen met het nummer van de bank zodat hij dat nummer kon opzoeken. Toen hij werd teruggebeld, zag hij in het scherm inderdaad dat hij werd gebeld door het nummer van de bank.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


De verdachte die pinde aan het Neptunusplein. - Foto: politie.nl

De zogenaamde bankmedewerker wist de man te overtuigen om zijn pinpas af te geven aan een koerier. Met de gestolen pas werd uiteindelijk 4500 euro gepind bij een geldmaat op het Neptunusplein in Amersfoort.
De ‘koerier’ die de pas ophaalde heeft een donkere huidskleur, is ongeveer 1.80 meter lang en heeft donker krullend haar.

Tips zijn welkom via dit digitale tipformulier.

UTRECHTSESTRAAT

Rond 20.00 uur ’s avonds op dinsdag 11 juli werd een 58-jarige vrouw gebeld door een onbekend nummer. Degene aan de telefoon zei ook een bankmedewerker te zijn en ook al een mail te hebben gestuurd. Omdat de vrouw niet had gereageerd op de mail, zeggen ze haar voor de zekerheid te bellen. Er zou 1800 euro zijn overgemaakt vanaf haar rekening naar een buitenlandse rekening. De vrouw gaf aan dat zij dit niet heeft gedaan. Vervolgens wist de zogenaamde bankmedewerker haar te overtuigen dat het nodig is om haar pinlimiet te verhogen en ook haar pincode door te geven.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


De ‘koerier’ en verdachte die met een gestolen pas pinde aan de Utrechtsestraat. - Foto: Politie.nl

Hierna komt er iemand langs om de pinpas en identifier op te halen. De ‘bankmedewerker’ zat op dat moment nog steeds aan de telefoon en gaf aan dat ze alles via de mail zal doorsturen. Toen een uur later de mail nog steeds niet binnen was, kreeg de vrouw argwaan. De vrouw belde toen zelf de bank, maar helaas was  het dan al te laat. Er was toen al voor 4400 euro gepind met haar pinpas.

Het signalement van de koerier en pinner luidt: een man van ongeveer 35 jaar oud, met een donkere huidskleur, zwart haar, ongeveer 1,70 meter lang en een slank postuur.

Tips over deze tweede oplichtingszaak zijn welkom via dit digitale tipformulier.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
De verdachte die pinde aan het Neptunusplein.
De 'koerier' en verdachte die met een gestolen pas pinde aan de Utrechtsestraat.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie