Een overval op met een mes op een supermarkt in Hooglanderveen in november vorig jaar.
Een overval op met een mes op een supermarkt in Hooglanderveen in november vorig jaar. 365press

Aantal misdrijven in Amersfoort steeg vorig jaar bovengemiddeld

18 januari 2023 om 09:47 Misdaad

AMERSFOORT Het aantal geregistreerde misdrijven is vorig jaar landelijk met zo’n 7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. De politie noteerde in totaal bijna 797.000 misdrijven, tegenover zo’n 743.000 in 2021. Ondanks de toename is het criminaliteitscijfer nog altijd lager dan voor corona, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van bijgewerkte politiecijfers.

De stijging was in Amersfoort flink groter. Hier registreerde de politie 7.094 misdrijven vorig jaar. Dat is 12,4 procent meer dan in 2021, toen er 6.312 misdrijven werden geregistreerd door de politie.
Het aantal woninginbraken steeg in de Keistad van 205 naar 215, mishandelingen van 274 naar 323 en overvallen van 1 naar 10. Een daling was te zien in het aantal straatroven (van 12 in 2021 naar 4 vorig jaar) en cybercrime-meldingen: van 210 naar ‘nog maar’ 133 vorig jaar.

Veel van de misdrijven hebben een directe relatie met het weer opengaan van winkels en horeca

Tussen 2012 en 2020 daalde het aantal geregistreerde misdrijven in het hele land vrijwel onophoudelijk. In 2021, het ‘tweede coronajaar’, bereikte het aantal delicten het laagste niveau sinds het begin van de huidige tellingen. Volgens de politie wordt de stijging sterk beïnvloed door de versoepeling van de coronamaatregelen begin vorig jaar. ,,Bij de gestegen misdrijven staan veel delicten die een directe relatie hebben met het weer opengaan van winkels, horeca en de toename van mobiliteit”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

(Artikel gaat verder onder de interactieve afbeelding).


In de Brabantse gemeente Hilvarenbeek steeg het aantal geregistreerde misdrijven het hardst: van 423 in 2021 naar 729 vorig jaar. Dat is een toename van ruim 70 procent. Na Hilvarenbeek volgen het Overijsselse Wierden (stijging van 47 procent),  Harlingen in Friesland (toename van 40 procent) en het Overijsselse Borne (31 van procent).

In 127 gemeenten werden juist minder misdrijven geregistreerd dan in 2021. In Eemnes (provincie Utrecht), Pekela in Groningen en Urk daalde het aantal op jaarbasis het hardst.

HIGH IMPACT Van de zogeheten high impact crimes - een verzamelnaam voor misdrijven die volgens de politie grote impact hebben op het slachtoffer en de maatschappij - noteerde de politie onder andere meer woninginbraken (toename 3 procent), gevallen van mishandeling (stijging 13 procent) en straatroven (7 procent). Het aantal overvallen daalde met 2 procent licht vergeleken met een jaar eerder.

CYBERCRIME Het aantal meldingen van onlinecriminaliteit bleef landelijk met zo’n 14.000 min of meer gelijk. Van 2018 tot en met 2021 steeg het aantal gevallen van cybercrime nog flink. In die periode vervijfvoudigde het aantal geregistreerde onlinemisdrijven.

De Stad Amersfoort app
De Stad Amersfoort heeft nu ook een app! Al het (lokale) nieuws altijd binnen handbereik. Download hier de gratis app voor Android of iOS.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie