Ook in Amersfoort steeg het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder.
Ook in Amersfoort steeg het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder. Pixabay

Voor het eerst in jaren weer meer woninginbraken

Inbraak

AMERSFOORT (ANP) Het aantal woninginbraken is voor het eerst in jaren gestegen. In de periode van januari tot en met september sloegen inbrekers in totaal 17.300 keer toe. In dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie nog 16.100 inbraken. Dat komt neer op een stijging van meer dan zeven procent, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.

Ook in Amersfoort steeg het aantal inbraken vergeleken met een jaar eerder. Van januari tot en met september dit jaar vonden 149 inbraken plaats, tegenover 143 een jaar eerder in die periode. Dat is een stijging van vier procent.
Alleen in Zeist (-24 procent), Baarn (-30 procent) en Woudenberg (-11 procent) was sprake van een daling. In Leusden (+156 procent), Nijkerk (+19 procent) en de Utrechtse Heuvelrug (+25 procent) was juist sprake van een forse stijging.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


PRE-CORONA Volgens de politie is er sprake van ‘een direct verband’ met de coronamaatregelen. Veel mensen werkten thuis. ,,In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe. We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting alsnog om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar”, aldus Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie.

Met name in Drenthe (+41 procent), Flevoland (+35 procent) en Overijssel (+28 procent) wordt tot dusver dit jaar fors vaker ingebroken, vergeleken met 2021. Limburg (-8 procent) en Zuid-Holland (-1 procent) kennen juist een daling.

VERVIERVOUDIGING Op gemeenteniveau valt met name het Drentse Meppel op. Tot en met september werd hier negentig keer ingebroken, in dezelfde periode vorig jaar ging het om slechts negen keer. Ook in Montfoort (provincie Utrecht) en Achtkarspelen (Friesland) was sprake van een verviervoudiging van het aantal inbraken, hoewel het in deze gemeenten wel slechts om kleine aantallen gaat.

Relatief gezien sloegen inbrekers de afgelopen negen maanden het vaakst toe in Laren, Meppel, Bloemendaal en de gemeente Gooise Meren.
Overigens ligt het aantal inbraken ondanks de stijging nog wel altijd veel lager dan in eerdere jaren. Zo werden er vijf jaar geleden nog ruim dubbel zo veel inbraken geregistreerd.

advertentie
advertentie