De Amersfoortse Mike Duif
De Amersfoortse Mike Duif Politie

Verdachte moord op Amersfoortse Mike Duif zou moord aan informant OM bekend hebben

6 juli 2022 om 11:30 Misdaad

AMERSFOORT  De verdachte die in april werd aangehouden voor de moord die 26 jaar geleden heeft plaatsgevonden op Amersfoorter Mike Duif, kwam bij de politie opnieuw in beeld na nieuwe informatie van een anonieme getuige. Naar aanleiding van deze nieuwe informatie besloot de politie een informant in te zetten die veel contact met de Amersfoortse verdachte Dave L. 

De officier van justitie onthulde vandaag tijdens de eerste openbare zitting over deze ‘cold case’ in de Utrechtse rechtbank dat de verdachte aan de informant zou hebben verteld wat hij gedaan heeft, waarom hij dit heeft gedaan en wat hij met het wapen heeft gedaan. Ook zou het OM nieuw dna-bewijs tegen de verdachte zijn gevonden.

Dave L. was zelf aanwezig bij de eerste zitting in zijn zaak. Ook waren er veel nabestaanden van Mike Duif in de zaal aanwezig.

MOORD Mike ging in de nacht van 22 op 23 februari 1996 met vrienden op stap, onder andere in Hilversum. Voordat hij in de ochtend naar huis ging, bracht hij zijn vrienden thuis en ging hij naar het Zandpad in Utrecht. Vrijdag 23 februari heeft een huisgenoot Mike ‘s ochtends nog in bed zien liggen. Maar ’s avonds trof hij Mike levenloos aan in hun woning aan de Ariaweg in Amersfoort. Hij was doodgeschoten. 

ALIBI Het alibi dat de ex-vriendin van de verdachte destijds noteerde op handgeschreven papiertje, klopt volgens het OM niet. Mensen die hij de bewuste middag op straat in Amersfoort zou zijn tegengekomen, weten van niets. Aan een getuige die Mike de dag van zijn dood aan de telefoon had, vertelde hij dat L. op dat moment bij hem thuis was. Uit nieuw forensisch onderzoek blijkt verder dat het DNA op twee peuken die bij het slachtoffer in de asbak lagen van verdachte Dave L. is. 

TWIJFEL Verdachte Dave L. zegt zelf onschuldig te zijn. De advocaat van L. vroeg de rechtbank zijn cliënt in vrijheid het proces af te laten wachten, omdat dit zomaar enkele maanden kan gaan duren, maar de rechtbank ging hier niet mee akkoord. Ook trekt hij de wijze waarop de nieuwe bewijzen van het OM verkregen zijn in twijfel en pleitte hij dat hier niet zoveel aandacht aan geschonken moet worden. De rechtbank heeft echter geoordeeld dat deze nieuwe bewijzen wel degelijk meegenomen worden in het proces en hun waarde nog wordt bepaald. 

De eerstvolgende zitting is op 16 september, maar in alle waarschijnlijkheid wordt de zaak tegen Dave L. pas begin volgend jaar afgerond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie