Afbeelding
Jelle van Heerikhuize

Jaar cel voor recidive 19-jarige harddrugsdealer

11 februari 2020 om 13:48 Misdaad

AMERSFOORT Een 19-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De man handelde in de periode van augustus tot en met oktober vorig jaar in harddrugs. Van het geld dat hij daarmee verdiende, kocht hij onder andere dure merkkleding.

De man heeft bekend dat hij in een periode van drie maanden in Amersfoort handelde in harddrugs. Daarnaast vond de politie bolletjes heroïne en cocaïne in zijn slaapkamer. Ook lagen er boterhamzakjes gevuld met de harddrugs. Het was niet de eerste keer dat de man zich schuldig maakte aan drugshandel. Vorig jaar werd hij door de rechtbank Midden-Nederland nog veroordeeld tot 7 maanden jeugddetentie, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd. De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat hij al snel na zijn vrijlating, opnieuw harddrugs is gaan verkopen.

GELD EN MERKKLEDING De politie vond ook ruim 3.500 euro en veel dure merkkleding in het huis waar de man woonde. De man gaf toe dat 920 euro van hem was en dat hij dat had verdiend met drugshandel. Het overige bedrag was naar eigen zeggen niet van hem. Volgens andere familieleden, met wie hij samenwoonde, was het geld ook niet van hen. Naast het geld, lag er ook veel dure merkkleding in het huis. De man zei op zitting dat de kleding van hem, zijn broertje of zusje is. De rechtbank vindt de verklaringen over het geld en de kleding niet geloofwaardig. Het kan niet anders dan dat het geld en merkkleding afkomstig zijn vanuit een misdrijf, gelet op de door verdachte bekende handel in verdovende middelen. Onder deze omstandigheden mag van de man worden verlangd dat hij een verklaring geeft voor de herkomst van het geld en de merkkleding. Maar die heeft hij niet gegeven.

In vergelijkbare zaken, waarin sprake is van dealen gedurende een periode van 1 tot 3 maanden, is het uitgangspunt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden uitgangspunt. Het feit dat de man vorig jaar nog vast zat voor het handelen in harddrugs, en toen hij vrijkwam vrijwel direct weer in fout ging, neemt de rechtbank als strafverzwarend mee. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Daarnaast bepaalt de rechtbank dat hij nog 2 maanden jeugddetentie moet uitzitten, zijn eerder opgelegde voorwaardelijke straf. Ook moet de man zich melden bij de reclassering voor structurele begeleiding.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie