Scholieren 't Hooghe Landt op zeilexpeditie Sint Maarten

21 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Vrijdag gaan klasgenoten van 4 vwo van 't Hooghe Landt College Niek Janssen, Coen Veenboer en Hidde van Gastel (alle drie 16 jaar) op reis. Ze gaan zes weken aan boord van opleidingsschip de Wylde Swan en zullen in het gebied rond Sint Maarten varen. De jongens doen mee aan deze zeilexpeditie om te leren over natuur- en scheikunde, duurzaamheid en discipline.

door Nicoline Lans

Toen natuurkunde- en technasiumdocent Lu van Albada in de klas over deze expeditie vertelde waren Niek, Coen en Hidde meteen enthousiast. ,,Het leek ons meteen heel gaaf", vertelt Niek. De organisatie die deze reis organiseert (Masterskip de Wylde Swan/high seas education) heeft naar alle technasium-scholen een brief gestuurd. ,,Er komen uit heel Nederland scholieren van 4 of 5 vwo naar Sint Maarten om mee te varen", gaat Niek verder. ,,En ook scholieren van Sint Maarten." Naast de scholieren zijn ook docenten van bètavakken aanwezig. Om de dag zullen de jongens aan school werken, om de andere dag gaan ze zeilen. ,,Op de boot varen is natuurlijk het leukst", zegt Coen glimlachend.

Op het schip worden wetenschappelijke proeven gedaan om in de praktijk te leren over natuur- en scheikunde. ,,We gaan het leren door het te doen", zegt Niek. ,,We weten nog niet wat ons precies te wachten staat, maar denk bijvoorbeeld aan proefjes over de zuurgraad van het water."

De klasgenoten van Coen, Hidde en Niek die in Amersfoort blijven gaan vergelijkbare proeven doen zodat de hele klas gelijk loopt.

Tijdens de reis krijgen de scholieren huiswerkpakketten mee van de andere vakken. ,,Het is echt belangrijk dat we niet achter gaan lopen", benadrukt Hidde. ,,Anders kunnen we ons hele vierde jaar weggooien. En dat willen we natuurlijk niet."

Duurzaamheid gaat een belangrijke rol spelen. ,,We zitten natuurlijk op een boot en daar kan je niet zomaar iets weggooien", aldus Niek. ,,Er is geen vuilniswagen die voorbij rijdt en je mag niks lozen. We gaan dus veel leren over praktisch opruimen en recyclen."

Voor het bekostigen van hun reis moesten de jongens voor een gedeelte zelf garant staan, maar waren ze ook op zoek naar sponsoren. ,,Die sponsoren zijn nog steeds welkom", zegt Niek.

,,Ik hou van zeilen, daarom ga ik mee", legt Coen uit. ,,Het is vet om in de praktijk bezig te zijn. Dat ik met twee vrienden op reis ga maakt het nog toffer." Daar is Niek het mee eens. ,,Ik wil graag reizen en nieuwe dingen zien. Het is een avontuur. We gaan met z'n drieën op reis, zonder ouders, en we zullen daar wel zien." Ook Hidde knikt instemmend. ,,Het avontuur is supertof. We stappen op het vliegtuig, komen daar aan en weten nog niet precies wat ons te wachten staat. Maar wat ik persoonlijk ook heel graag wil is zien of ik de luxe kan opgeven en erachter komen hoeveel discipline ik heb."

De jongens zijn tijdens hun reis te volgen op sail033.tk. Daar staat ook informatie over sponsoring.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie