Aantal inbraken loopt terug

19 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,De inbraakcijfers zijn lager dan vorig jaar. Maar… we gaan de donkere dagen nog tegemoet en dat vraagt van ons politieteam extra inzet", zegt Cornelie Hogeveen, woordvoerder van de politie in de Keistad. Op dit moment herkent ze niet het beeld dat geschetst wordt in een analyse over de 'inbraakmarkt', zoals die onlangs openbaar gemaakt werd door het Verbond van Verzekeraars.

door Rob de Vries

Daarin werd gemeld dat is ons land het aantal inbraakclaims (gevallen waarin inbraakslachtoffers hun verzekering belden over de inbraak) in de afgelopen 5 jaar met niet minder dan 40 procent is gestegen. En bij de koplopers behoort Amersfoort, op een zesde plaats, na Breda, Almere, Nijmegen, Tilburg en Eindhoven, en voor onder meer Utrecht (achtste), Maastricht, Rotterdam, Amsterdam en Groningen.

,,Nogmaals, ik ken deze analyse niet. En nogmaals: de inbraakcijfers liggen lager dan vorig jaar. Dat is te danken aan de inzet van veel partijen. En bijvoorbeeld aan het feit dat we sterk controleren op de uitvalswegen van de stad. Maar we controleren ook heel nadrukkelijk op straat. We hebben een speciaal inbraakteam, dat onderzoek verricht op plaatsen waar ingebroken is. En, iets heel anders, we geven voorlichting tijdens wijkbijeenkomsten, waarbij zelfs een ex-inbreker verhalen uit de praktijk vertelt."

Mevrouw Hogeveen: ,,De inzet van allen betrokkenen is hoog. Het bestrijden van inbraken heeft bij ons een zeer hoge prioriteit." Begrijpelijk, want een inbraak wordt een 'high impact crime' genoemd, een misdaad die duidelijk zijn sporen nalaat bij de slachtoffers.

De herfstvakantie is begonnen, het donkere dagen offensief van de politie ook. Dagen waarop bewoners, als ze van huis zijn, hun woning niet langdurig onverlicht achter moeten laten als het donker is. ,,Maar ook met wat verlichting aan, maak van je huis een etalage door zowel door aan de voor- als achterkant gordijnen open te laten", aldus Cornelie Hogeveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie