'Ik voel me op straat gezet'

14 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Om die hulp heeft hij gevraagd, ,,Maar naar mijn weten is daar geen actie op ondernomen. Er werd mij twee weken voor het aflopen van het huurcontract verteld, dat ik zelf voor mijn onderdak zou moeten zorgen. Dat resulteerde er in dat ik op straat kwam te staan. In Amersfoort is het vrijwel onmogelijk om met een modaal inkomen aan ander onderdak te komen."

AMERSFOORT - Het klinkt als een noodkreet, het verhaal van Jan van Deventer over de zorg van Zandbergen in Amersfoort voor zijn huisvestingsproblematiek. Hij voelt zich op straat gezet. Hij heeft een zorgcontract met Zandbergen, de instelling voor Jeugdzorg en -opvoeding. Maar met ingang van 1 oktober is het begeleidingscontract, zoals hij dat met Zandbergen had, afgelopen. Hij woonde met nog twee jongeren in een huis in de wijk Schuilenburg. Jan is van mening dat als zijn huurcontract afloopt Zandbergen moet helpen bij het vinden van nieuw onderdak.

Carla Hendriksen, hoofd van de afdeling Begeleide Huisvesting, zou Jan gezegd hebben dat ze hem aan zijn lot over moest laten. Jan zelf heeft zichzelf tijdelijk gered door bij een vriendin op een kamer te gaan wonen, maar omdat het huis waar hij tot voor kort woonde volgens hem deze maand gesloten zou worden, komen twee medebewoners ook op straat te staan. Zonder dat ze daarvoor gewaarschuwd zijn. Wat volgens Jan wel had gemoeten. Hij is het met de gang van zaken niet eens: ,,Het is abominabel hoe er met de bewoners is omgegaan."

Marenne van Kempen van Zandbergen, regiomanager van de provincie Utrecht, legt uit dat het in Amersfoort jaarlijks om zo'n twintig clienten gaat, generatiegenoten van Jan. Jongens van 17 en 18 die vaak door problemen thuis het spoor een beetje zijn kwijtgeraakt. En door zorg en begeleiding van Zandbergen weer op eigen benen komen te staan.

Onvermijdelijk is dat er een moment komt waarop het huurcontract met de jongeren afloopt. Marenne van Kempen: ,,Ja, we weten dat het voor hen moeilijk is om aan een kamer te komen, dat is een stevige klus." Ze ontkent overigens dat het pand in Schuilenburg deze maand wordt gesloten. ,,De jongeren die daar wonen kunnen gewoon hun traject afronden."

Van Kempen beklemtoont dat er op Jeugdzorggebied het één en ander verandert. Over twee jaar is het ook financieel gezien helemaal een zaak van de gemeente. Een andere verandering: in de wijk Soesterkwartier is sinds kort een buurtteam actief om jongeren daar te begeleiden.

Van Kempen: ,,Met veel jongeren gaat het ook nu gelukkig al goed. Ze hebben hun zaken op orde. Hoewel er ook jongens bij zitten met een 'stevig' verleden. Die hebben extra hulpverlening nodig. Wat mij betreft is het belangrijkste dat wij jongeren helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden om aan woonruimte te komen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie