Opmars van Amersfoort als toeristische stad

9 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Voor het vierde jaar op rij is Amersfoort gestegen op de ranglijst 'Meest Gastvrije Stad', zo blijkt uit een door VVV Nederland uitgevoerd onderzoek onder achtduizend toeristen. Waar Amersfoort vorig jaar nog een achtste positie innam, eindigde de Keistad dit jaar op een zevende plaats, met dezelfde score als nummer 5 (Haarlem) en 6 (Leiden).

Het onderzoek - gebaseerd op achtduizend enquêtes die in de 21 grootste steden van Nederland zijn afgenomen bij Nederlandse bezoekers - heeft het containerbegrip 'gastvrijheid' opgesplitst in vier categorieën: Vriendelijkheid en Veiligheid, Bereikbaarheid, Horeca en Vrije tijd en Stad en Architectuur. Per categorie waren er maximaal vijf punten te verdienen. De totale, gemiddelde score van Amersfoort was 3,86.

Trend

Amersfoort scoort traditioneel hoog op het gebied van architectuur, winkelen en horeca. Dit jaar was dat niet anders. Amersfoort scoorde het hoogst binnen de subcategorieën pleinen (4,06), winkelgebieden (4,04) en terrasaanbod (4,03).

Sinds 2009 - het eerste jaar waarin het onderzoek gepubliceerd werd - heeft Amersfoort een opmars door de ranglijst weten te maken. In 2009 stond Amersfoort nog zeventiende op de ranglijst van meest gastvrije steden. Via een veertiende plaats in 2010, bereikte de stad in 2011 de achtste plek. Die positie werd in 2012 gestabiliseerd, maar wel met fors hogere gemiddeldes dan de jaren daarvoor. In 2013 werd dus wederom een sprongetje gemaakt, naar met Leiden en Haarlem op een gedeelde vijfde plaats.

Top 5 in zicht

,,Wij hebben onze ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken", aldus Dennis Sille van de Stichting Citymarketing Regio Amersfoort. ,,Gemeente Amersfoort en lokale ondernemers zetten al jaren in op een stijging van toerisme. Wij zijn blij dat onze gezamenlijke inspanningen zich vertalen in een steeds betere waardering door bezoekers van onze stad en regio."

Oorzaken voor de hoge waardering liggen volgens Sille ondermeer op het gebied van bereikbaarheid en informatievoorziening. ,,De verhuizing van de VVV naar het Onze Lieve Vrouwekerkhof in het centrum zorgt voor betere vindbaarheid en informatievoorziening, maar ook online is het toeristisch aanbod van Amersfoort steeds prominenter aanwezig. Bovendien is tegenwoordig gratis wifi beschikbaar in een groot deel van de binnenstad. Ook wordt de looproute van het station beter aangegeven."

De uitstraling van de straten en pleinen worden het hoogst gewaardeerd. Sille: ,,De binnenstad wordt altijd al prachtig gevonden. Nu roemen toeristen ook de Eemhaven en is het Eemplein vorig jaar geopend. Wat ook leidt tot een positieve uitstraling is de nieuwe sfeerverlichting die de binnenstadondernemers hebben aangeschaft voor de wintermaanden. Dat zorgde afgelopen winter al voor een uitverkiezing tot de meest sfeervolle winkelstraat bij De Telegraaf."

Utrecht zakte met een gemiddelde score van 3,81 van een zesde plaats in 2012, naar een elfde plaats in 2013. Voor het eerst sinds 2009 steekt Amersfoort haar provinciegenoot dus de loef af. 's Hertogenbosch kwam voor de vierde maal op rij als winnaar uit de bus. De top-3 werd vervolmaakt door de steden uit het hoge noorden (Groningen) en het diepe zuiden (Maastricht). Sille: ,,We zien dat veel andere steden het moeilijk hebben in deze economische tijd: er is veel leegstand, ondernemers en gemeenten kunnen weinig investeren. Bij ons gaat het nog relatief goed, er wordt hard gewerkt aan de stad en dat waarderen bezoekers."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie