Architectuurcafé 'Learning from Kattenbroek'

27 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De wijk Kattenbroek betekende een breuk met de stedenbouw van decennia daarvoor. Niet alleen was de stedenbouwkundige opzet een totaal andere dan die tot tijd, ook de architectuur kende een vormenrijkdom die nog niet eerder was vertoond. Tijdens het Architectuurcafé blikt het architectuurcentrum van Amersfoort, FASadE, terug op 25 jaar Kattenbroek: het proces van totstandkoming, de tijdgeest, de chemie waarin deze wijk werd gerealiseerd en of we lessen kunnen leren van Kattenbroek. Locatie is het Rietveldpaviljoen, aan het Zonnehof 8 om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Veel Vinexwijken die volgden, gingen door op de nieuwe lijn die met Kattenbroek werd ingezet. Na realisatie trok de nieuwe wijk busladingen met bewonderaars uit binnen- en buitenland. Ook Madurodam plaatste markante huistypen van de wijk. Studenten en cultuurliefhebbers stroomden wekelijks naar de nieuwbouwwijk. Sprekers zijn Fons Asselberghs, destijds verantwoordelijk wethouder; Ashok Bhalotra, stedenbouwkundige; oud-burgemeester Annie Brouwer; Jaap Huisman, architectuurcriticaster en hoofdredacteur van het tijdschrift Smaak en bewoners van het eerste uur Danielle Hamers en Henk Dibbets. Gespreksleider is stedenbouwkundige Matthijs de Boer.

Kattenbroekfilm primeur

Speciaal in verband met het 25-jarig bestaan maakte Rob Smulders, programmamaker en oud-bewoner van Kattenbroek een film waarin direct betrokkenen terugblikken en bewoners vrijuit spreken over hun wijk. De primeur van de film is woensdag 2 oktober om 19.00 uur. Tevens is er een vertoning van de 'historische' film 'Wijk in ontwerp' over Kattenbroek. Heino Abrahams, destijds projectleider en bewoner van Kattenbroek, leidt de avond in. Kaartverkoop en reserveren: www.lievevrouw.nl.

Voor verdere informatie zie www.fasade.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie