GroenLinks: 'Aanpassing maaiseizoen noodzakelijk'

6 juli 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - GroenLinks heeft het college van Gedeputeerde Staten schriftelijke vragen gesteld over de mate waarin dit jaar rekening is gehouden met de late lente. Door de aanhoudende kou in het voorjaar is de natuur later op gang gekomen dan normaal. Dit heeft onder andere gezorgd voor een vertraagd broedseizoen. Het is daarom belangrijk om ook later dan voorzien de bermen van provinciale wegen te maaien. Zo hebben jonge vogels de tijd om uit te vliegen.

De lente van 2013 was langdurig koud; een kouderecord was bijna bereikt. Hierdoor is de hele natuur twee weken later op gang gekomen. Bij de dieren heeft de lange koude ook gevolgen: vogels zijn later teruggekomen van hun overwintering en toen pas begonnen met broeden. Hun voedsel is er ook met vertraging. GroenLinks-Statenlid Florian Bekkers: ,,Om de kwetsbare weidevogels en vooral hun opgroeiende jongen te beschermen, moeten de maaitijden ook enkele weken worden uitgesteld."

GroenLinks is van mening dat moet worden ingespeeld op hoe het er in de natuur aan toe gaat. Wat is de ruimte hiervoor in de contracten voor het maaien van bermen van de provinciale wegen en voor (agrarisch) natuurbeheer? ,,We moeten niet uitgaan van een vaste datum voor het maaien, maar dat afstemmen op de ontwikkeling van de natuur," aldus Bekkers. In jaren waarin het voorjaar koud is en de natuur later op gang komt, zoals in dit jaar, zou het maaien net een paar weken moeten worden uitgesteld. In jaren met een vroege lente, kan ook eerder worden gemaaid.

De schriftelijke vragen zijn gesteld aan Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht. Binnen dertig dagen moeten zij deze beantwoorden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie