Lekker shoppen in winkelcentrum Emiclaer

28 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Bekende winkelketens zoals HEMA, Albert Heijn, C1000, Douglas en Blokker fungeren als belangrijkste ‘trekkers’. Daarnaast herbergt het centrum een keur aan speciaalzaken van mode en schoenenwinkels, boekenwinkels tot dienstverleners als een reisbureau en een Hypotheker en als klap op de vuurpijl een aantal horecagelegenheden. Jan de Roos, voorzitter winkeliersvereniging: ,,De winkelmix is de kracht van het centrum. Veel meer dan andere winkelcentra, die meer wijkgericht zijn, heeft Emiclaer een regiofunctie. Je kunt er terecht voor de dagelijkse boodschappen en daarnaast voor een gezellig dagje funshoppen en dan een terrasje pikken.”

‘De winkelmix is de kracht van het centrum met regionale functie’ AMERSFOORT - Emiclaer is het belangrijkste winkelcentrum voor Kattenbroek en Zielhorst. De praktijk leert echter dat niet alleen de inwoners van deze wijken het winkelcentrum bezoeken. Met haar 76 winkels en haar ruime gratis parkeergelegenheid trekt Emiclaer consumenten uit alle delen van Amersfoort en zelfs van ver daarbuiten. door Anja Kroes

Bereikbaarheid

,,Een ander groot pluspunt van het centrum is de bereikbaarheid”, aldus De Roos: ,,We zijn echt rondom goed bereikbaar. Emiclaer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het NS-station Amersfoort en Amersfoort-Schothorst pak je buslijn 4 naar halte Stapelgang bij Emiclaer. Voor fietsers hebben we genoeg stallingsruimte en je auto parkeren kost niets. Onlangs is het parkeerterrein aangepast, het geheel is overzichtelijker geworden en het op en afrijden is eenvoudiger gemaakt.”

Hart voor de zaak maar meer nog hart voor de klant en de buurt kenmerkt de ondernemers van Emiclaer. ,,In het winkelcentrum vind je veel lokale ondernemers en zijn de ondernemers achter de ketens ook meestal van lokale origine. Daardoor voelen we ons verbonden met de buurt en zijn we ons er goed van bewust dat het centrum een duidelijke buurtfunctie heeft. Een leefbare wijk is belangrijk voor ons als ondernemers daarom hebben we ook volop onze medewerking verleend aan het Groene Huiskamer Project wat voor een deel grenst aan het winkelcentrum. Een ambitieus plan dat nu langzamerhand gestalte krijgt”, vertelt De Roos, hij vertegenwoordigde Emiclaer in projectteam.

Hechte groep

De ondernemers vormen een hechte groep die samen optrekken om hun winkelcentrum positief onder de aandacht te brengen. Het aantal evenementen in Emiclaer is enorm. Deze vormen een mooie aanleiding voor een bezoek en verlevendigen bovendien de wijk. De Roos: ,,De onderlinge sfeer is goed en onze saamhorigheid straalt ook af naar de sfeer in het winkelcentrum. Omdat alle ondernemers op persoonlijke titel lid zijn van de ondernemersvereniging kunnen we snel schakelen, niemand hoeft een idee aan hogerhand voor te leggen. Als wij spontaan besluiten dat er een helikoptervlucht moet komen of dat er een popgroep zoals VanVelzen moet optreden dan is dat in no time geregeld.” Naast de spontane acties heeft Emiclaer een aantal vaste evenementen zoals de intocht van Sinterklaas, Het Moederdag en Vaderdagwinkeltje, de boekenmarkt, de kunstmarkt een kermis en een braderie.

Visitekaartje

,,Met onze evenementen proberen we verder zoveel mogelijk in te spelen op de actualiteit en verder worden we regelmatig benaderd door organisatiebureaus die in het winkelcentrum een mooi podium voor hun activiteiten zien. Soms gaan we daarop in, maar vaak ook niet. Een activiteit moet natuurlijk wel bij ons passen en iets toevoegen. Een mooi voorbeeld van een evenement dat zich spontaan aanmeldde waren de opnames van een televisieprogramma van Fox kids. Dat is natuurlijk een mooi visitekaartje voor ons”, besluit De Roos.

Een winkelgebied hoort schoon, veelzijdig maar bovenal veilig te zijn. Veiligheid is daarom een van de speerpunten van de winkeliers in Emiclaer. Joost den Blanken, vice-voorzitter van de winkeliersvereniging is dan ook supertrots dat het winkelcentrum als een van de weinige centra in Amersfoort het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) heeft verworven.

KVO keurmerk

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) komt uit de koker van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en is een methode waarbij de winkeliersvereniging, gemeente en politie samenwerken om de veiligheid van uw winkelgebied aan te pakken. Het KVO is opgebouwd uit acht stappen. Het begint met de intentieverklaring tussen de samenwerkende partijen. Die ondertekende Emiclaer in 2006. Vervolgens komt er een nulmeting. Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak geschreven en daarna kan een winkelcentrum het KVO keurmerk aanvragen. Is alles goed dan ontvangt het centrum haar eerste veiligheidsster. Die ster is twee jaar geldig, in die tijd moet het plan van aanpak uitgevoerd worden. Daarna moet op gezette tijden het plan van aanpak vernieuwd worden en natuurlijk moet ook dit nieuwe plan nageleefd worden. Blijft alles goed dan wordt het winkelcentrum telkens beloond met een ster.

,,Het behalen van dit keurmerk is echt een pluim op onze hoed”, aldus Den Blanken: ,,Zo’n keurmerk krijg je niet even op een achternamiddag. De voorbereidingen zijn al in 2005 gestart, in juni 2006 hebben we de eerste ster gehaald en in 2008 ster nummer twee. Op dit moment zijn we druk in de weer met de derde ster. Daarvoor zijn we continue met elkaar en met de gemeente en de politie in overleg. Winkeliers kunnen het niet alleen. Politie, brandweer en gemeente ook niet. Bij het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is samenwerking het sleutelwoord. Alle lokale partijen doen actief mee en verbinden zich aan afspraken om de veiligheid van een winkelgebied te vergroten.”

Veiliger

De veiligheid van Emiclaer is enorm toegenomen en dat is zowel voor de bezoekers als voor de winkeliers zelf een goede zaak. Den Blanken vertelt waaruit de veiligheidsmaatregelen zoal bestaan. ,,De communicatielijnen zijn kort, dat is essentieel, daardoor kunnen we snel handelen wanneer er een calamiteit is. Verder hebben we een collectief winkelverbod in het centrum. Wanneer iemand zich tweemaal schuldig maakt aan bijvoorbeeld winkeldiefstal dan mag hij of zij het hele centrum niet meer betreden. Zoiets werkt veel beter dan alleen een verbod voor de betreffende winkel. Verder is er meer en frequenter particuliere bewaking op en rond het centrum aanwezig. Hebben we een eigen lokaal sms-alert waarmee we ondernemers waarschuwen wanneer er iets bijzonders is. Dan moet je denken aan calamiteiten als een agressieve klant of klantengroep, maar het alert is ook nuttig wanneer er een kind in het centrum vermist is.”

Maar het KVO gaat verder dan alleen het bovengenoemde, het investeert ook in mensen ,De ondernemers en medewerkers zijn een onmisbare schakel in het veiliger maken van een Emiclaer”, meent Den Blanken: ,,We bieden hen trainingen aan op het gebied van bedrijfshulpverlening, EHBO, AED en het omgaan met bijvoorbeeld agressieve personen. Trainingen die voor een individuele ondernemer lastig zijn om te organiseren, maar die we collectief wel kunnen dragen.”

Emiclaer is niet het enige winkelcentrum in Amersfoort, dat bezig is met de KVO veiligheidsterren. ,,Maar we lopen wel voorop en daar ben ik best trots op. Het laat zien de betrokkenheid van de ondernemers met hún winkelcentrum zien. Samen de schouders eronder, zo gaat dat in Emiclaer”, aldus Den Blanken.

u Zie voor meer informatie, openingstijden en activiteiten:

www.emiclaer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie