Meer koopzondagen binnenstad

21 juli 2010 om 00:00 Nieuws

De extra koopzondagen zijn vastgesteld in overleg met Ondernemers Binnenstad Amersfoort (OBA). In het coalitieakkoord, dat de parijen die nu in het college van b. en w zitten, voor de periode 2010-2014 hebben vastgesteld, staat dat ‘knellende regels moeten worden afgeschaft’. Volgens het college past het opheffen van het verschil tussen het aantal koopzondagen in de wijken en in de binnenstad daar goed in.

OBA wil nog twee extra data in december BINNENSTAD - Het aantal koopzondagen in de Amersfoortse binnenstad is uitgebreid van 8 naar 12 zondagen per jaar. Winkels in de binnenstad mogen nu even vaak op zondag open zijn als wijkwinkelcentra, die al 12 keer per jaar op zondag hun deuren mochten openen. Voor 2010 betekent dit dat er nog twee extra koopzondagen bijkomen. Dat zijn 22 augustus en 21 november.

door John Spijkerman

Voorzitter Robin Hensen van de OBA is er ‘heel blij’ mee, omdat er een eind komt aan een situatie van ‘oneerlijke concurrentie’. ,,Als binnenstad kregen we in vergelijking met andere winkelcentra het minste van allemaal. Het college van b. en w. heeft hiermee een signaal afgegeven.’’ Volgens Hensen zijn de koopzondagen in het huidige economische klimaat van levensbelang voor ondernemers. Wat Hensen betreft, is Amersfoort goed op weg om zo het regionale koopcentrum van Nederland te worden. ,,Met meer bezoekers, kun je meer omzet genereren.’’

In principe wil de OBA elke maand één koopzondag houden. ,,Als OBA kunnen we zelf bepalen wanneer de koopzondagen worden gehouden’’, legt Hensen uit. ,,Maar omdat de maand december zo ongelofelijk belangrijk is voor ons, zouden we in die maand nog graag twee extra koopzondagen willen hebben. Dan zijn we klaar om de concurrentie goed te kunnen aangaan.’’

Hensen vertelt dat het nieuwe college ‘werk van de binnenstad wil maken. ,,Er is een visie opgesteld voor de binnenstad. De koopzondagen zijn daar onderdeel van.’’ Er is afgesproken dat er gewerkt wordt aan de stadsentrees en een goede bereikbaarheid. ,,De binnenstad moet gastvrij zijn, toegankelijk en schoon.’’ Ondernemers in de binnenstad willen er zelf ook iets aan om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Er wordt een ondernemersfonds ingesteld, waaraan alle ondernemers meebetalen. Het geld komt ten goede aan de binnenstad voor zaken als een goede feestverlichting, gevelverlichting en straatmeubilair. ,,En ook qua bewegwijzering, veiligheid en routing kan er in de binnenstad nog veel worden verbeterd, denkt Hensen.

Naast een uitbreiding van het aantal koopzondagen wil het college de openingstijden van winkels op koopzondagen verruimen. Winkels mogen dan van 10.00 tot 18.00 uur open zijn. Over het verruimen van de winkeltijden moet de gemeenteraad na de zomer een besluit nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie