Zomerserie orgelconcerten Joriskerk

Nieuws

AMERSFOORT - De zomer staat weer voor de deur, ook in de St. Joriskerk. Daar gaan op tien dinsdagavonden de deuren open voor de jaarlijkse serie concerten op de orgels in deze kerk. De commissie die deze concerten organiseert is er opnieuw in geslaagd een aantal gerenommeerde musici te laten optreden. Vanaf 6 juli zal er weer veel te genieten zijn als bekwame handen de toetsen beroeren en orgelpijpen hun klankenpracht de kerkruimte in blazen. Het beroemde Naberorgel en het Metzler koororgel en orgelpositief staan er garant voor.

Naast oude bekenden spelen ook jonge en veelbelovende musici, zoals Margreeth de Jong, Hayo Boerema van de St. Laurenskerk in Rotterdam en Gerben Mourik, de winnaar van het Haarlemse Internationaal Orgelimprovisatieconcours.

Er wordt dit jaar ruime aandacht geschonken aan Robert Schumann die precies 200 jaar geleden werd geboren. Schumann zei: ,,Het is de taak van de kunstenaar licht te brengen in de diepten van het menselijk hart” en dat licht klinkt in al zijn muziek door.

De serie wordt op dinsdagavond 6 juli geopend door Wout van Andel uit Leusden. Hij bespeelt alle drie de orgels in een gevarieerd programma, met werken uit diverse tijden en stijlen. Zijn concert wordt besloten met een virtuoos werk van de grote Franse componist Olivier Messiaen.

Iemand die zijn sporen in de orgelwereld verdiend heeft is de Haarlemse nestor Bernard Bartelink. Als vertolker van een breed repertoire toont hij dat ook nu weer met werken van Mozart, Boëly, Brahms en Liszt, componisten die bij hem in goede handen zijn. Ook hij zal improviseren.

De hoofdorganist van de St. Joriskerk, Herman van Vliet heeft altijd wel iets aparts in petto, zo ook nu. Behalve van Schumann speelt hij veel Franse muziek zoals van Widor, Guy-Ropartz en Pierre Cochereau, de beroemde organist van de Notre-Dame te Parijs.

Elk jaar is er traditiegetrouw een Bachconcert en elk jaar is dit concert een hoogtepunt in de serie. Daarvoor is Bachkenner Kees van Houten uitgenodigd. Hij speelt een programma waarbij de nadruk ligt op het orgelkoraal. Wegens zijn zeventigste verjaardag is het voor hem tevens een jubileumconcert. Peter Eilander, de dirigent van het koor “Cantate Deo” schenkt ruime aandacht aan Schumann met diens Vier Skizzen. Tijdens dit concert zal zijn vierde Guilmant-cd worden gepresenteerd en speelt hij een groot werk van deze Fransman. Kees van Eersel zal zijn improvisatietalent tonen en speelt een koraalbewerking van de vroegere organist van de St. Joriskerk, Adriaan C. Schuurman.

Herman van Vliet en Jaap Zwart zullen samen het slotconcert verzorgen. Die avond zal de tweede cd-box met werken van Jan Zwart worden gepresenteerd. Er zal dan veel Jan Zwartmuziek worden uitgevoerd.

Ook op zaterdagmiddag is er weer een serie “orgel plus” inloopconcerten met o.m. piano, trompet en hoorn. Zie www.joriskerk.com.

advertentie