‘CDA vijfde partij nieuw college’

21 april 2010 om 00:00 Nieuws

BPA, VVD, D66 en GroenLinks hebben maandagavond het advies overgenomen van informateur Pieter Winsemius. Dat betekent dat de onderhandelingen worden vervolgd met het CDA als vijfde partij. Fractievoorzitter Roland Offereins is blij dat zijn partij mag aanschuiven. ,,Het CDA wil altijd graag meedenken over het besturen van de stad. Dat hebben we de informateur afgelopen weekend ook laten weten.”

Informateur doorbreekt impasse AMERSFOORT - Het CDA heeft zich maandag gevoegd bij de partijen die tot voor kort met elkaar onderhandelden over de vorming van een nieuw college.

door André van der Velde

Volgens Offereins heeft zijn partij aangegeven een samenwerking met de BPA te zien zitten. ,,We vinden het ongepast om de BPA uit te sluiten. Het is de grootste partij, je zou de kiezer zo niet serieus nemen.”

Maandagavond zijn de vijf partijen voor het eerst bij elkaar geweest. ,,We hebben afgesproken dat we met elkaar verder gaan en er zin in hebben”, licht BPA-fractievoorzitter Ben Stoelinga toe.

Informateur Pieter Winsemius heeft maandag geadviseerd de mislukte collegeonderhandelingen op te pakken met de fracties van BPA, VVD, D66, GroenLinks én het CDA. Dat advies hebben alle vijf de partijen nog dezelfde dag overgenomen. Het CDA schuift zo als het ware aan bij de vier partijen die al eerder met elkaar onderhandelden.

Het al dan niet toelaten van een vijfde partij was een de twistpunten die leidden tot het voortijdig stranden van de onderhandelingen. Maandag 12 april staakten de vier partijen hun coalitiebesprekingen nadat de VVD-fractie aan het einde van het onderhandelingsproces -het concept college-akkoord moest alleen nog worden ondertekend - nieuwe eisen had ingebracht. Behalve de aanstelling van een vijfde wethouder ging het ook om de eis dat bebouwing in het Beekdal in geval van financiële tegenvallers toch mogelijk zou moeten zijn. De drie andere partijen lieten daarop weten verbijsterd te zijn door de houding van de VVD en de BPA gaf uiteindelijk de formatieopdracht terug aan de gemeenteraad.

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper vroeg vervolgens oud-minister Pieter Winsemius de rol van informateur op zich te nemen. Hij werd vrijdag aangesteld en nog diezelfde avond begonnen de gesprekken met de vertegenwoordigers van de negen raadsfracties.

Maandagochtend kwam hij al met zijn advies: alleen een college met BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA kan bouwen op een sterk draagvlak bij de beoogde coalitiepartners.

Wel gaf Winsemius enkele inhoudelijke aandachtspunten aan, onder meer wat betreft de financiële onderbouwing. Wat de invulling van het Beekdal aangaat, raadt hij de partijen aan nieuwe mogelijkheden te bekijken. ,,Het is bijvoorbeeld goed voorstelbaar dat het komende college het initiatief neemt tot het (laten) ontwerpen van, zeg, drie acceptabele alternatieve invullingen van het Beekdal. Deze drie ontwerpen kunnen worden voorgelegd aan de inwoners van uw stad.”

BPA-fractievoorzitter Ben Stoelinga is blij met het advies van Winsemius. ,,Gezien de huidige situatie kunnen we hier goed mee leven. En onze ledenvergadering heeft vorige week donderdag al aangegeven dat een vijfde partij niet meer moet worden uitgesloten. Ja”, vervolgt hij, ,,zo komen we de VVD tegemoet. Maar zo erg zijn wij toch ook weer niet? We wilden een oplossing vinden. We hadden natuurlijk kunnen zeggen dat de oude coalitie van PvdA/VVD/CDA/CU/GL het weer zou moeten doen, maar dat vinden we slecht voor de stad. Het is tijd voor verandering.”

Volgens Stoelinga streven de vijf partijen ernaar het nieuwe college nog deze maand te kunnen presenteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie