Tunnel moet fout herstellen

Nieuws

,,Kijk, hier stroomt de Barneveldsebeek onder de A28 de stad binnen, richting het Valleikanaal.” Frans Slagter, vrijwilliger van de stichting Het Utrechts Landschap en fervent wandelaar wijst vanaf de Operaweg naar de snelweg. De onderdoorgang is smal, uitsluitend bedoeld voor het water. Daarin moet verandering komen, vindt Het Utrechts Landschap. ,,Als men toch aan de A28 gaat werken, kan er meteen een mooie onderdoorgang worden aangelegd voor voetgangers, gekoppeld aan een faunapassage, zodat ook zoogdieren van en naar de Gelderse Vallei kunnen”, licht Slagter het standpunt toe. ,,Wil je nu als wandelaar vanuit Amersfoort de Gelderse Vallei in, dan moet je via de Hogeweg, een heel lelijke verbindingsweg. Daar wandel je niet graag. Als de onderdoorgang voor wandelaars er is, kan er hiervandaan een prachtige wandeling door De Schammer en Bloeidaal worden ontwikkeld. Zelfs het Marskramerpad zou hiernaartoe kunnen worden verlegd. Die loopt nu nog over de Hogeweg.”

‘Aanpak A28 is een mooie gelegenheid’ SCHUILENBURG - De A28 scheidt Amersfoort als een nauwelijks te slechten barrière van het gebied dat ooit heel toegankelijk was: de Gelderse Vallei. Als het aan Het Utrechts Landschap ligt, worden de op stapel staande werkzaamheden aan de snelweg aangegrepen om de toegankelijkheid weer te herstellen, met name voor wandelaars. ,,Stoutenburg moet weer één uur gaans worden.”

door André van der Velde

Slagter benadrukt dat het Han Gerlings was, voorzitter van de vrijwilligerscommissie Amersfoort van Het Utrechts Landschap, die het initiatief voor de wandeltunnel heeft genomen. ,,Amersfoort ligt op slechts 5 kilometer afstand van de Heerlijkheid Stoutenburg. In de Middeleeuwen was de afstand ‘één uur gaans’, maar door de A28 is dat niet meer mogelijk. Gerlings kwam op het idee om de grootscheepse werkzaamheden aan de snelweg aan te grijpen om de historische vergissing te herstellen. Die kans krijg je daarna niet meer. Wat dat betreft is het nu of nooit.”

Slagter wijst naar de flats van het Oberonpad. ,,Die bewoners zijn waarschijnlijk nooit wandelend of fietsend de Gelderse Vallei ingegaan, terwijl ze hemelsbreed op een paar honderd meter van het nieuwe natuurgebied De Schammer wonen.”

Hoe het plan moet worden gerealiseerd weet Slagter niet precies. ,,Dat is iets voor technici. Maar het zou toch mogelijk moeten zijn de snelweg een paar meter op te tillen, te verhogen? Bij de werkzaamheden aan de snelweg moet niet alleen worden gekeken naar technische aspecten zoals het beperken van geluidsoverlast en luchtvervuiling door fijnstof, maar óók naar de recreatiemogelijkheden voor de burgers van Amersfoort.”

Overigens zou de snelweg wat Het Utrechts Landschap betreft niet alleen bij de Barneveldsebeek moeten worden verhoogd. ,,Als je het heel mooi wilt doen, zou je ook de onderdoorgang van de Heiligenbergerbeek kunnen verbreden. Dan kun je daar een prachtige ecologische verbindingszone ontwikkelen.”

In de loop van dit jaar zullen de gemeente Amersfoort en Rijkswaterstaat een besluit nemen over de werkzaamheden aan de A28.

advertentie
advertentie