Amersfoort 750 vanuit de lucht

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Inwoners van Amersfoort kozen het project uit de surprisebox als een van hun favorieten. Organisator Martin Slag denkt dat veel Amersfoorters op het project gestemd hebben, omdat er nog nooit een dergelijk ballonnenfestival in Amersfoort gehouden is. ,,Bovendien werden er 100 gratis ballonvaarten weggegeven. Dat was natuurlijk ook aantrekkelijk voor Amersfoorters”, vertelt Slag.

10 en 11 juli Stadspark Schothorst SCHOTHORST - Met een beetje mazzel kiezen maar liefst 30 tot 35 luchtballonnen het luchtruim tijdens het evenement ‘Amersfoort 750 vanuit de lucht’. Tenminste honderd Amersfoorters maken op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli een ballonvaart in ‘gewone’ en in een aantal heel speciale ballonnen.

door Anke Henni

Amersfoorters konden elkaar opgeven voor een gratis ballonvaart. De organisatie kreeg meer dan 500 aanmeldingen binnen. ,,Een onafhankelijke jury heeft vervolgens 100 personen geselecteerd uit de aanmeldingen”, legt de organisator uit.

Beide avonden van het ballonnenfestival beginnen om 18.00 uur met de ontvangst van de mensen die mee zullen varen in een luchtballon. Om 19.00 uur vindt er een optreden plaats van de showband Bernhard Amersfoort of Juliana Amersfoort en om 19.25 uur een dropping van parachutisten van de Landmacht. Vanaf 19.30 uur worden de ballonnen klaargemaakt voor vertrek.

Onder de ballonnen zijn minimaal vijf zogenaamde ‘special shapes’. Dat zijn ballonnen die niet druppelvormig zijn zoals de meeste ballonnen, maar die een bijzondere vorm hebben. ,,Zo komt bijvoorbeeld de Belgische ballon The Monkey naar Park Schothorst”, vertelt Martin Slag trots. Rond 20.30 uur zullen de ballonnen het luchtruim kiezen.

Voor de kinderen is er op beide avonden een inloop-ballon. ,,Deze ballon ligt op het veld en is met lucht gevuld, zodat kinderen in de ballon kunnen lopen en kunnen ervaren hoe immens groot zo’n ballon is”, legt organisator Martin Slag uit. ,,Een kleine ballon heeft al snel een inhoud van 4000 m3, een grote ballon is ongeveer 6000 m3 groot. Daar past een kleine flat in.”

Op zaterdagavond wordt rond 22.30 uur een spectaculaire Night Glow gehouden. Een aantal ballonnen wordt dan rechtop gezet en op de maat van de muziek verlicht. De muziek die daarbij gebruikt wordt, is niet de gebruikelijke film- of showmuziek, maar wordt verzorgd door de, voor de gelegenheid 100-koppige, showband Juliana Amersfoort.

Hoeveel ballonnen er opstijgen tijdens het evenement, is nog niet helemaal duidelijk. ,,Dat is afhankelijk van het aantal ballonvaarten dat verkocht zal worden.” Mensen kunnen namelijk ook een ticket voor een ballonvaart kopen. ,,Dat kan zo lang de voorraad strekt, in principe tot op de dag zelf”, vertelt Martin Slag. Ook voor groepen of bedrijven is het mogelijk een ballonvaart te maken. Mensen die dat willen wordt aangeraden op tijd kaarten te bestellen.

,,Uniek aan de ballonvaarten tijdens het festival is dat de ballonnen vertrekken vanaf Park Schothorst, wat normaal gesproken niet mag”, legt Slag uit.

u Meer informatie op www.amersfoort750.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie