Landmachtdagen in Amersfoort

3 juni 2009 om 00:00 Nieuws

De Landmachtdagen worden dit jaar gehouden in Amersfoort vanwege de westelijke ligging. De Landmacht probeert het evenement jaarlijks in een andere regio te organiseren. In afgelopen twee jaren werden de dagen gehouden in Oirschot, bij Eindhoven, en in Wezep, bij Zwolle. Ook de viering van 750 jaar Amersfoort droeg bij aan de keuze; Defensie en Amersfoort hebben immers een lange historische band.

BERGKWARTIER - Het landmachtevenement van het jaar komt in 2009 naar Amersfoort. Op 6 en 7 juni zijn de Landmachtdagen op de Bernhardkazerne in Amersfoort en op het daarnaast gelegen oefenterrein de Vlasakkers.

Bijna 120.000 mensen bezochten vorig jaar de Landmachtdagen in Oirschot. De spectaculaire demonstratie van luchtmobiele militairen die vanuit helikopters worden gedropt en de demonstratie van een grootschalige aanval door gemechaniseerde eenheden en infanteristen op een ingegraven vijand, vormen elk jaar een hoogtepunt voor de enorme massa bezoekers.

Het programma zal ook dit jaar weer niets te wensen over laten. Zo zijn er heel veel doe-activiteiten, demonstraties, shows en is er heel veel materieel om te bekijken, in te klimmen of zelfs mee rond te rijden. Er is een programma opgesteld dat geschikt is voor jong en oud. Zo is er een speciaal programma voor kinderen tot twaalf jaar. Voor de jongeren van twaalf jaar en ouder staat er ook genoeg spannends en uitdagends op de planning, vooral met een sportieve insteek. Een uitgebreid programma om zelf de Landmacht te beleven. De Landmacht verwacht dan ook dit jaar weer een massale toestroom van bezoekers.

Op vrijdag 5 juni wordt het terrein opengesteld voor scholieren, eigen werknemers en hun familie en reservisten met hun werkgevers. Het grote publiek is deze dag nog niet uitgenodigd, maar dit jaar gaan de poorten op vrijdag al wel open voor de inwoners van Amersfoort en Soest. Als goede buurman wil de Landmacht inwoners graag eens laten zien wat er allemaal gebeurt binnen de poorten.

Pendelbussen

Om de verkeersoverlast te beperken tijdens de Landmachtdagen, heeft de Landmacht grote parkeerplaatsen ingericht op de vliegbasis Soesterberg, de Veemarkthallen in Utrecht en op een leeg stuk industrieterrein in Vathorst. Vanaf deze terreinen en vanaf NS-station Amersfoort wordt continu gependeld met bussen, die de bezoekers tot op het evenemententerrein brengen. Rond de Bernhardkazerne zijn door de gemeente Amersfoort verkeersmaatregelen ingesteld. De kazerne kan van 5 tot en met 7 juni niet per auto worden bereikt en in de omgeving gelden stop- en parkeerverboden. Per fiets en te voet blijft de kazerne bereikbaar.

De Bernhardkazerne aan de Barchman Wuytierslaan is tijdens de Landmachtdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Om 16:30 uur eindigt het programma. Bij de ingang van het terrein ontvangt elke bezoeker een boekje met het programma en een plattegrond. Hierop kunnen zij precies terugvinden waar en wanneer alles gaat plaatsvinden.

u Kijk voor meer informatie over de Landmachtdagen op www.landmacht.nl. Informatie over de verkeersmaatregelen is te vinden op www.amersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie