De 3 Ringen voor echt bier

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Ooit in de middeleeuwen was De 3 Ringen een van de grotere brouwerijen van Amersfoort. Nu heeft zij de enige warme ketels in de stad.

AMERSFOORT - Middeleeuws Amersfoort stond bekend om haar bierbrouwerijen. In de 15e en 16e eeuw telde de stad er ongeveer 350. Een voor een verdwenen de brouwerijen uit de stad. De laatste overgeblevene, De Phoenix, hield het vol tot in de vorige eeuw. Toen ook deze onderneming het veld moest ruimen, zat Amersfoort zonder brouwerij. Een paar stedelingen ging dat aan het hart, zij richtten twintig jaar geleden een nieuwe brouwerij op. Voor de naam putten ze uit het verleden.

,,Bij De 3 Ringen wordt bier ambachtelijk gebrouwen”, vertelt Jauk Hellevoort, bedrijfsleider: ,,De brouwer gebruikt bovendien alleen maar natuurlijke ingrediënten dus, water, gist, hop en graan. Bijzonder aan onze bieren is dat de brouwer er in slaagt om een bier te brouwen met een relatief laag alcoholpercentage en een rijke smaak. 3 Ringenbier karakteriseert zich als fris, gemakkelijk drinkbaar met een licht bitter zuurtje, het zit ergens tussen wit en blond in.”

De 3 Ringen is een kleine brouwerij. ,,Wat wij in een jaar produceren, produceert Heineken in een uur”, schetst Hellevoort de capaciteit van het bedrijf. ,,Wij produceren dan ook alleen voor de regio Amersfoort. We leveren aan slijterijen in de buurt en aan ongeveer twintig horecagelegenheden in en om de stad. We zijn een echt exclusief Amersfoorts product. We maken een paar biersoorten, vier basis bieren en daarnaast een aantal seizoensbieren zoals lente en herfstbok en een zomers witbier. Voor de seizoensbieren geldt op is op, de andere vier zijn het hele jaar rond verkrijgbaar.”

De vier ‘vaste ‘bieren van brouwerij De 3 Ringen zijn; Amersfoorts Blond, De 3 Ringen Triple, COR Deux en de allernieuwste 1259 Amersfoort Stadsbier. Hellevoort: ,,Het is geen toeval dat we ons nieuwe bier, 1259 Stadsbier Amersfoort, geïntroduceerd hebben in het 750ste geboortejaar van de stad. Je moet het zien als een cadeautje van De 3 Ringen aan Amersfoort. We voelen ons verbonden met de stad en willen dat graag op deze manier laten zien.”

Cor, de brouwer van De 3 Ringen is ongeveer een jaar bezig geweest met de ontwikkeling van het 1259 Stadsbier. ,,Cor is thuis begonnen, daar heeft hij een kleine proefopstelling staan. Zo proberen we het uit, proeven, beoordelen, beetje erbij, beetje eraf. In september 2008 waren we eruit. Volgens mij heeft Cor toen nog even stiekem wat gesleuteld en in november is hij echt gaan brouwen.” Kennismaken met De 3 Ringen kan in het proeflokaal, dat ook voor feesten en partijen af te huren is.

u Amersfoortse Stadsbierbrouwerij De Drie Ringen BV, Kleine Spui 18, 033-4656575, info@dedrieringen.nl, www.dedrieringen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie