Van Wegen: 'Wethouder Hekman overtrad geheimhoudingsregels'

12 november 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - PvdA Wethouder Hekman heeft de geheimhoudingsregels overtreden door in 2006 projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer te bevoordelen door ze voortijdig in te lichten over het voorkeursrecht in Vathorst-West. Dat vindt fractievoorzitter Hans van Wegen van de Burger partij Amersfoort. De BPA beraadt zich nog op de vraag of de kwestie 'politieke consequenties' - het aftreden van de wethouder - moet hebben.

door John Spijkerman

Van Wegen vindt het 'erg schokkend' te moeten constateren dat de gemeente Amersfoort harde voorkennis heeft doorgespeeld aan marktpartijen. Het besluit van het college om voorkeursrecht te vestigen op gronden in Vathorst West was een geheim besluit dat werd genomen op 25 april 2006. De gemeente Amersfoort wilde zelf de gronden kopen om meer regie uit te kunnen oefenen over de ontwikkeling van Vathorst West. Het besluit kon pas ingaan op 28 april 2006.

Voordat het besluit van kracht kon worden heeft gemeente-ambtenaar Ashouwer de projectontonwikkelaars binnen Vathorst Beheer, die ook in het Ontwikkelings Bedrijf Vathorst zijn vertegenwoordigd, op de hoogte gebracht van deze maatregel. Dit met als doel de marktprijs niet verder te laten oplopen en Vathorst Beheer te laten afzien van aankoop van de gronden in Vathorst West. In Vathorst Beheer zitten de volgende projectontwikkelaars: AM Grondbedrijf BV, Heijmans Vastgoed Participaties BV, Holding DAPO Huizen BV, Dura Vermeer Bouw Hengelo BV en Bouwfonds MAB BV.

Nadat bekend werd dat de gemeente de wet voorkeursrecht wilde gebruiken om de gronden in Vathorst West te verwerven, besloten de projectontwikkelaars binnen Vathorst Beheer versneld op 27 april 2006 en tegen de zin van de gemeente in 23 hectare in Vathorst West te kopen.

De BPA benadrukt dat marktpartijen niet van te voren geïnformeerd mogen worden over het vestigen van het voorkeursrecht. Nu de grond in handen is van marktpartijen zal de prijs die de gemeente straks moet betalen voor de ontwikkeling van Vathorst West fors hoger uitvallen, denkt de BPA. Van Wegen vreest voor een tegenvaller van zo'n 18 miljoen euro. ,,Verder vermoed ik, dat de huidige economische situatie het tekort nog wel verder zal laten oplopen.''

De BPA beraad zich nog op verdere (politieke) consequenties en komt hier bij de behandeling dinsdag in de gemeenteraad op terug.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie