Standbeeld jonge Van Oldenbarnevelt

29 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

De gemeente heeft zelf al € 20.000,- gereserveerd voor het monument, maat er wordt nog gezocht naar aanvullende financiering. ,,Het gaat ons om de jonge, scherpzinnige Johan van Oldenbarnevelt in plaats van de volwassen variant’’, vertelt projectleider Floor Tinga van de gemeente Amersfoort. Van Oldenbarnevelt bracht zijn jeugdjaren door in het Huis Bollenburg. In 1564 verliet hij het ouderlijk huis, om in Den Haag bij een advocaat te gaan werken. Een beeld van de jonge Van Oldenbarnevelt word gezien als een goede aanvulling op reeds bestaande monumenten van de staatsman.

BINNENSTAD - Het is de bedoeling dat Amersfoort volgend jaar een standbeeld rijker is. In het jaar dat de Keistad zijn 750-jarig bestaan viert, moet er een standbeeld van de jeugdige Johan van Oldenbarnevelt komen in de buurt van het huis Bollenburg, Muurhuizen 19. Als streefdatum voor plaatsing wordt gedacht aan 14 september 2009, de geboortedag van Van Oldenbarnevelt en tegelijkertijd monumentendag.

door John Spijkerman

Een werkgroep met daarin onder andere oud-wethouder Fons Aselbergs gaat de komende tijd aan de slag met de opdracht. ,,De werkgroep gaat eerst op atelierbezoek bij een aantal kunstenaars’’, zegt projectleider Tinga. Het gaat om twee Amersfoortse kunstenaars en kunstenaars uit Den Haag en Leiden. Naar aanleiding van het bezoek kiest de werkgroep één kunstenaar uit die een schetsontwerp mag maken. Tinga denkt aan een uitvoering in brons. Ze vertelt dat de commissie minstens 50.000 euro bij elkaar wil hebben voordat de opdracht wordt verstrekt. Het idee voor een standbeeld, is van VVD-raadslid Koos Voogt. Het bestuur van Amersfoort 750 zag er niets in als project. Daarom worden nu andere financieringsbronnen gezocht. ,,We gaan fondsen aanschrijven en willen eerst kijken in de omgeving van Amersfoort.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie