Riddergevechten in Schothorst

Nieuws

‘Parken in Amersfoort, natuur mooi dichtbij’. Onder dit motto presenteerden de verschillende Amersfoortse parken zich. Met natuur, kunst en cultuur, sport en spel en rust en ruimte presenteerden de groene enclaves zich. Tijdens de wandelingen kon men verrast worden door verhalenvertellers, muzikanten, goochelaars of poppenkastspelers. Specialisten vertelden tijdens een rondleiding over ‘hun’ gebied. Zoals in Park Schothorst, waar Abe ‘De Verteller’ na het middaguur een groepje mensen vanaf het Centrum voor Natuur en Milieu door het park rondleidde en een leerzaam bomenverhaal vertelde. Ook was er een uilententoonstelling te bewonderen in het halfduistere museum van het centrum. Waar de wijze vogel de bezoekers, waaronder veel kinderen, ondoorgrondelijk aanstaarde.

Dag van het Park in teken groene stad SCHOTHORST - Amersfoort, de groenste stad van Europa, nam afgelopen weekend deel aan de nationale Dag van het Park. Burgemeester Van Vliet opende dit groene initiatief met de overhandiging van het boek ‘Parken in Amersfoort’ aan de Vrienden van het Waterwingebied bij de skatebaan aan de Van Randwijcklaan. Daarna werd er een bewonerswandeling gehouden door het rustieke waterwingebied van Amersfoort waar diverse activiteiten plaats vonden Ook in Park Randenbroek, Park Schothorst, Bos Bokhoven en het Het Plantsoen was het aangenaam en educatief verpozen voor jong en oud. Schothorst werd tevens bezocht door ridders en jonkvrouwen.

door Bert Vos

Riddertijdperk

Park Schothorst stond in het teken van het riddertijdperk met riddergevechten en, zoals dat vroeger zo ging, gevechten om ‘schone’ jonkvrouwen die om de hand moest worden gevraagd in een duel. Maar ook de Vikingen oftewel de Noormannen, die ooit eens Sibbe Doornstad, nu Wijk bij Duurstede, aanvielen met hun oorlogsboten ontbraken niet in het Middeleeuwse dorp dat in het park nagebouwd is. Hier wordt al jaren door vrijwilligers nagebootst hoe er rond het jaar 800 na Christus werd gewoond en gewerkt. Dit naar aanleiding van opgravingen bij Wijk bij Duurstede. Op het erf kon de kinderschare een workshoples krijgen in zwaarden maken en werden er in een afgezet weiland onder luid gejoel Vikinggevechten gevoerd met authentieke wapens en stierven ze vele doden.

Royal Quest

Elders vond The Royal Quest plaats. Twee ridders vochten om de hand van prinses Helena. Beukten ridders elkaar in de middeleeuwen op elkaar in met bijlen en zwaarden. Nu werd er, onder woeste kreten en luid gegaloppeer van de trouwe viervoeter, met het zwaard een balletje van een stok geslagen en met speren een alternatief dartsspel gespeeld. Dit alles kon worden bekeken onder het genot van een broodje beenham.

Het ridder- en jonkvrouwenspektakel, gezegend met een zwoele zondagmiddag, trok veel ouders met hun kroost. Zoals gevraagd door de organisatie waren veel kinderen verkleed al ridders en ridderinnetjes. Aan einde van de dag konden de bezoekers van de Dag van het Park in Schothorst getuige zijn van de Battle of the Warriors waar ridders met wapengekletter elkaar in de haren vlogen.

advertentie
advertentie