Elleboogkerk moet ‘musealer’ worden

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Museumdirecteur Gerard de Kleijn wil bij de herbouw van het Armando Museum enkele veranderingen doorvoeren. Daardoor moet de Elleboogkerk een meer museaal karakter krijgen. De Kleijn wil dat er een kelder komt waarin de klimaatinstallatie kan worden geplaatst, voorheen stond die op zolder. In die kelder moet ook een filmzaal komen. Bovendien vindt De Klein dat het balkon moet worden uitgebreid. Daardoor moet er boven een omloop ontstaan.

door John Spijkerman

Uitgangspunt bij de herbouw blijft dat de ‘ruimtelijke en spirituele sfeer’ van de Elleboogkerk intact blijft. De Kleijn is er ‘enorm gelukkig’ mee dat de gemeente de uitgangspunten voor de herbouw van de Elleboogkerk heeft vastgesteld. Behalve de hierboven genoemde veranderingen wil hij ook dat er een andere ingang komt bij het Museum. In de oude situatie was het museum moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. De ingang moet rolstoelvriendelijk worden aangepast, vindt De Kleijn. Om de veranderingen aan het museum te kunnen betalen, gaat hij op zoek naar particuliere sponsors. Dat is ook de boodschap die De Kleijn heeft meegekregen vanuit de gemeente. Deze wil meewerken aan herbouw, maar alles wat de Stichting Amersfoort in C extra wil doen, moet ze financieren uit eigen middelen. ,,We gaan de particuliere markt op om mensen enthousiast te krijgen.’’

In 2008 krijgt het Armando Museum enkele nieuwe expositieruimten. Op 23 en 24 februari is er een korte expositie in de St. Aegtenkapel.

Tijdens de expositie ligt de nadruk op het deel van de kerncollectie van het Armando Museum dat gespaard is gebleven. Het gaat daarbij om acht werken, die zich op het moment van de brand in een extern depot bevonden. Daarnaast worden ook werken getoond waarmee de kerncollectie kan worden aangevuld.

De afhandeling van de verzekeringskwestie heeft veel tijd gekost. In totaal wordt er door de verzekering een bedrag uitgekeerd van drie miljoen euro voor kunstwerken die verloren zijn gegaan. ,,Dat is financieel goed afgewikkeld met elke bruikleengever,’’ zegt De Kleijn. Het Armando Museum wil de eigen collectie aanvullen door 400.000 euro te gebruiken die wordt uitgekeerd door de kunstverzekering.

Van 5 april tot 29 juni doet het Armando Museum mee aan een educatief project in het Mondriaanhuis. Er zijn daar 9 schilderijen van Armando te zien. Het project is bedoeld voor 800 leerlingen van basisscholen in Amersfoortse achterstandswijken. Het museum werkt samen met het Mauritshuis en het Kröller Müller museum.

Voor de periode na 1 juli tot na de herbouw van de Elleboogkerk heeft de gemeente het Rietveldpaviljoen op de Zonnehof aangeboden. ,,Maar het Rietveldpaviljoen moet wel museaal verantwoord zijn’’, benadrukt De Kleijn. De gemeente laat onderzoeken of het Rietveldpaviljoen kan worden aangepast aan museale eisen. Knelpunten daarbij zijn de inbraakgevoeligheid, lekkage, doorslaande muren en klimaatbeheersing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie