Gemeente wil Proef 2008 niet op de Hof hebben

Nieuws

AMERSFOORT - Het bestuur van Proef Amersfoort wil dat wethouder Kruyt terugkomt op het besluit om voor volgend jaar geen vergunning te geven om Proef Amersfoort op de Hof te organiseren. De organisatie wil Proef houden van 30 april tot en met 3 mei.

Wethouder Kruyt heeft het bestuur van Proef Amersfoort meegedeeld dat de Hof niet kan worden gereserveerd voor Proef Amersfoort in de periode rond Hemelvaartsdag. Proef Amersfoort wordt altijd met Hemelvaart gehouden. In 2008 valt Hemelvaart op 1 mei, waarmee Proef zou eindigen op zondag 4 mei. Omdat het bestuur van Proef Amersfoort liever niet wil dat het evenement eindigt op Dodenherdenking is bij de gemeente een vergunning voor de Hof aangevraagd van woensdag 30 april tot en met zaterdag 3 mei.

De gemeente zegt dat er vanwege Koninginnedag en -nacht geen vergunning kan worden afgegeven. Dit in verband met gevaar voor de openbare veiligheid. Volgens de gemeente is het dan al erg vol op de Hof en kan Proef er niet bij. Niet alleen Proef Amersfoort wil op en rond 30 april 2008 gebruik maken van de Hof. Datzelfde geldt voor de Oranjevereniging en de ondernemers op de Hof, voor een deel vertegenwoordigd door de Vereniging Horeca Hof (VHH).

Andere opties zijn volgens de organisatie van Proef niet haalbaar, geeft de organisatie aan. Als Proef verplaatst zou worden naar een andere datum (met vier aaneengesloten ‘vrije’ dagen), zou Pinksteren een optie zijn. Maar dan is de Hof niet beschikbaar. De markt zou dan moet worden verplaatst, maar voor de Vereniging van Ambulante Handel zijn de vrijdag en zaterdag voor Pinksteren de belangrijkste handeldagen in het jaar.

Het Eemplein en de Eemkade zijn om organisatorische, logistieke en financiële redenen voor Proef geen alternatief. De opstelling zou over 2 à 3 deellocaties gespreid moeten worden. In dat geval zou het budget voor de opbouw met ongeveer 70.000 euro worden verhoogd. Ook is de organisatie bij een andere locatie bang voor lagere bezoekersaantallen en het afhaken van restaurants.

Met de betrokken partijen en met de gemeente is overleg gevoerd. De gemeente wil op zoek naar een andere locatie voor Proef. De gemeente geeft aan dat de wethouder en het bestuur van Proef zijn nog met elkaar in gesprek over een oplossing. Het bestuur van Proef houdt vast aan de periode van 30 april tot en met 3 mei op de vaste locatie op De Hof.

advertentie