Raphaël Smit overweegt overstap

Nieuws

,,De belangrijkste reden dat ik nog dub, is dat de mensen me wel hebben gekozen op de lijst.’’ Drie weken geleden schreef Raphaël Smit op zijn weblog over het faillissement van de partij waarvoor hij sinds maart 2006 in de gemeenteraad zit. ,,Als ik fractievoorzitter zou zijn’. Zou ik meteen de telefoon hebben gegrepen en om opheldering gevraagd.’’ Het bleef stil. Fractievoorzitter Mirjam Barendregt en raadslid Pim van den Berg repten met geen woord over Smits opmerkingen (voor een reactie van Mirjam Barendregt zie linksonder op deze pagina).

‘Jouw Amers-foort is mislukt experiment’ AMERSFOORT - Het politieke experiment dat Jouw Amersfoort heet, is mislukt, vindt raadslid Raphaël Smit. ,,We zitten met z’n drieën in de fractie, maar alleen op persoonlijke titel en ik wil niet zonder achterban in de raad zitten. Na de verkiezingen is gezegd ‘we gaan van Jouw Amersfoort een grote beweging’ maken, maar daar is niks van terecht gekomen.’’ Smit gelooft niet dat het nog goed komt en overweegt een overstap naar een andere partij.

door John Spijkerman

Vooral het ontbreken van een achterban, steekt Smit. Er zijn geen leden die de fractie van Jouw Amersfoort controleren en het bestuur is sinds de verkiezingen niet meer bijeengeweest. De laatste tijd wordt er ook regelmatig verdeeld gestemd binnen Jouw Amersfoort. Smit zegt te stemmen ‘zoals de mensen in de straat hem hebben gezegd’.

Jouw Amersfoort was een samenvoeging van Leefbaar Amersfoort en D66. Al tijdens het ontstaan van de nieuwe partij bleek dat er wrijvingen waren tussen de twee bloedgroepen. ,,We hadden een behoorlijk conflict. Leefbaar Amersfoort wilde een lijstverbinding met de BPA. D66 voelde zich daar te chique voor.’’ Uiteindelijk kwam de lijstverbinding met de BPA niet tot stand. ,,Dat was voor Wil Koet en Coen van Baggum reden om te bedanken als lid. Als mensen zeggen dat het de grootste fout van Leefbaar Amersfoort was met D66 in zee te gegaan, kan ik ze niet tegenspreken’’, zegt Smit. Bij de verkiezingen behaalde Jouw Amersfoort drie zetels en werd als lokale partij voorbijgestreefd door de Burger Partij Amersfoort (BPA) die vijf zetels behaalde.

Sinds zijn analyse over Jouw Amersfoort op zijn weblog heeft gestaan, zegt Smit al te zijn benaderd door vier partijen met de mededeling dat hij welkom was. Maar hij is er nog niet uit naar welke partij hij dan moet overstappen. ,,De stap naar een andere partij is een behoorlijk zware.’’ Landelijk heeft hij SP gestemd, maar de Amersfoorters die op hem hebben gestemd, kozen voor een lokale partij. ,,De BPA is de enige lokale partij, maar qua cultuur pas ik beter bij de PvdA. Voor zo’n beslissing wil ik de tijd nemen. Ik vind dat mijn kiezers moeten weten waarom ik er uitstap.’’ Smit heeft geen zin zijn raadszetel op te geven. ,,Dan ga ik er uit en komt er een D66-er voor mij in de plaats.’’

advertentie