Enquêtes over De Kruiskamp

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Aanvankelijk was wethouder van stadsvernieuwing Jelle Hekman niet erg enthousiast over de keuze van Vogelaar voor De Kruiskamp. Liever had hij de komende jaren extra geld gestoken in Liendert. ,,Analyse van de cijfers maakt duidelijk waarom voor Kruiskamp is gekozen”, zegt Hekman nu. Als voornaamste problemen noemt hij het lage opleidingsniveau van de Kruiskampers en het hoge aantal werklozen en mensen in de bijstand.

Nadruk ligt bij vernieuwing op sociale projecten KRUISKAMP - Wat heeft De Kruiskamp nodig om een ‘prachtwijk’ te worden? Met die vraag is de gemeente deze week de boer op in de volkswijk. De Kruiskamp staat in de top veertig van Nederlandse probleemwijken die minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft samengesteld. Voor het verbeteren van deze wijk krijgt Amersfoort extra geld van het Rijk.

door Natanja Vreugdenhil

Zo zit 15,9 procent van de huishoudens van De Kruiskamp in de bijstand, terwijl dit in heel Amersfoort gemiddeld 6,5 procent is. Ook is het aantal werkzoekenden met 12 procent aanmerkelijk hoger dan het Amersfoortse gemiddelde van 5,7 procent. Verder is het opvallend dat het inkomen per huishouden in De Kruiskamp gemiddeld €23.700 op jaarbasis is, terwijl het gemiddelde jaarinkomen per huishouden in Amersfoort €31.900 is. Het gemiddelde rapportcijfer dat inwoners van De Kruiskamp voor hun woonomgeving geven, is een 6,2. Het Amersfoortse gemiddelde is een punt hoger.

De Columbusweg in De Kruiskamp steekt helemaal negatief boven het Amersfoortse gemiddelde uit. Het gemiddelde jaarinkomen per huishouden is er slechts €22.200. Het aantal huishoudens in de bijstand is maar liefst 17,6 procent en het aantal mensen dat werkt zoekt is 15,8 procent. Toch zijn de bewoners van de Columbusweg iets meer dan gemiddeld in Kruiskamp tevreden met hun woonomgeving, ze geven die gemiddeld een 6,4.

Ondanks deze cijfers stelt wethouder Hekman dat er een positieve ontwikkeling zichtbaar is Kruiskamp. De afgelopen jaren zijn er al 350 woningen gesloopt en 1000 nieuwe neergezet, weet Bert Bosman van wooncorporatie Alliantie Eemvallei. Uit onderzoek blijkt dat Kruiskampers de toekomst van hun wijk weer positiever inzien. Ook voelen de bewoners zich iets meer met hun wijk verbonden. Maar zij voelen zich nog steeds minder met elkaar en met de wijk verbonden, dan dat in andere wijken het geval is. De aanpak van Kruiskamp zal dan ook vooral gericht zijn op sociale projecten.

Wijkwethouder Gerda Eermans vertelt dat er al veel initiatieven zijn gestart om bewoners met elkaar in contact te brengen en vooruit te helpen in de maatschappij. Zij noemt het onlangs geopende Vrouw- en Kindcentrum en het project B-slim, dat overgewicht moet tegengaan. ,,We gaan hier nog een schepje bovenop doen”, stelt Hekman.

Deze week willen gemeente en wooncorporaties vooral luisteren naar de bewoners van Kruiskamp. Enquêteurs zullen op meerdere punten in de wijk de mening van de wijkbewoners optekenen. Na de zomer moet de gemeente een wenslijst voor Kruiskamp aan minister Vogelaar doorgeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie