Wederdiensten in Liendert

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Projectmedewerker Fatma Ozcelik legt uit hoe een en ander tot stand is gekomen: ,,Bij gesprekken met vrouwen in deze wijk kwam naar voren dat zij heel graag zwemles zouden hebben. Deze groep leeft nogal geïsoleerd. Ze zijn moeilijk bereikbaar en erg op elkaar aangewezen. Dat is niet echt bevorderlijk voor de betrokkenheid. Zwemles kunnen zij niet betalen, plus dat de stap heel groot is. Daarom hebben wij dit bedacht. De vrouwen krijgen een drie kwartier per week zwemles en doen in ruil daarvoor iets voor hun eigen wijk.”

LIENDERT - Sinds vorige week krijgt een groepje allochtone vrouwen in Liendert gratis zwemles. Als tegenprestatie doen de dames iets terug in de wijk; werken bij de Speel-o-theek of de Buitenkast, het doen van huisbezoekjes of wandelen met een buurtbewoner. Het project is in samenwerking met de SRO Amersfoort unit Sportontwikkeling, Stichting Welzijn Amersfoort en de gemeente Amersfoort tot stand gekomen.

door Sjaak Pols

Mevrouw Grenada Martis is een van de deelnemers. Zij is erg enthousiast over deze vorm. ,,Het fijnste is dat ik gewoon lekker iets voor mijzelf heb. Als vrouw ben je veel met de kinderen bezig en kom je te weinig aan jezelf toe. Ik ga vaak met mijn dochter zwemmen, maar kan niet meer dan wat pootjebaden. Ik werk nu voor de Speel-o-theek, waar ik zelf voor heb gekozen. En een avond in de week ga ik heerlijk zwemmen.”

Er is een groep van 8 dames aan de slag gegaan. Martis: ,,Je begint echt als een groepje kinderen in het kleine badje met op je handen kruipen en je gezicht onder water doen. De groep is erg gezellig, we lachen heel wat af.” Een succes dus. Susan Coen, communicatiemedewerker bij de gemeente, geeft aan dat er momenteel zelfs een wachtlijst is. Grenada Martis zegt lachend: ,,Het moet ook niet te vol worden, dan botsen we allemaal tegen elkaar aan.”

De dames hebben nu twee lessen gehad, voor de vakantie volgen er nog zes. Na de zomer gaan zij verder en wordt er geëvalueerd. Fatma Ozcelik: ,,Het staat nog in de kinderschoenen, we moeten nog zien of het allemaal werkt. Of de vrouwen hun tegenprestatie wel doen, hoe het ons bevalt, hoe het hen bevalt. We willen heel graag dat er contacten ontstaan, dat mensen dingen met elkaar gaan ondernemen en dat dit een positieve uitwerking heeft op de wijk. En dat de dames gewoon heel trots op zichzelf worden dat ze dit presteren.”

Susan Coen: ,,We willen niet dat de vrouwen erop gaan alleen maar omdat het gratis is. Dat is niet de bedoeling. Ze moeten ook echt serieus met die tegenprestatie aan de gang gaan. De organisatie daarvan is in handen van het SWA.”

Het toeval wil dat Grenada Martis tegelijk met haar kleindochter op zwemles is gegaan. Er worden dus volop ervaringen uitgewisseld. ,,Oma gaat op zwemles”, lacht Martis. ,,Het plan was eerst om het pas na de zomervakantie op te starten, maar ik ben blij dat het nu is, zodat ik straks in de vakantie heerlijk in zee kan zwemmen.”

Als de proef slaagt, zal er wellicht in andere wijken ook een start worden gemaakt met dit project, dat vooralsnog een uitstekend hulpmiddel lijkt voor integratie en wijkontwikkeling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie