Meevaren met de Vleermuisboot

1 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Stichting de Waterlijn is een vrijwilligers project. Vrijwilligers vanaf 50 jaar en ouder verzorgen rondvaarten door de Amersfoortse grachten, singels en beken. Naast de gebruikelijke rondvaarten zijn er themavaarten speciaal voor kinderen zoals de Kabouter- en Piratenboot, of Op Drakenjacht. De vleermuizenboot vaart acht keer per jaar uit op zomerse zaterdagavonden met verwacht mooi weer.

AMERSFOORT - Tijdens de komende zomermaanden wordt door stichting Waterlijn een speciale thematocht gevaren met de Vleermuisboot. Tijdens deze twee uur durende tocht door de grachten van Amersfoort en over de Heiligenbergerbeek maakt de passagier kennis met het leven van de vleermuis. Onder leiding van vleermuisdeskundige Zomer Bruin en twee schippers van de Waterlijn is deze tocht een ware nachtelijke belevenis.

door Tim van der Hammen

Verbeelding

De Vleermuisboot vertrok om klokslag 22.00 uur. De boot zat afgeladen vol met verwachtingsvolle volwassenen en kinderen. Na een kort regenbuitje van 5 minuten hielden we het de rest van de tocht gelukkig droog. Spannend is het wel, zo in het donker over het water. Vleermuizen hebben altijd al tot de verbeelding gesproken. In allerlei (griezel)verhalen en bij spannende films maakt de vleermuis zijn opwachting. Ook in moderne verhalen en televisieseries, zoals Harry Potter en Pokémon speelt dit zoogdier een rol. Dit komt omdat de vleermuis een nachtdier is en alleen in het donker actief is. Ondanks alle vooroordelen en enge verhalen doet de vleermuis geen mens kwaad.

Batscanner

De vleermuis is het enige zoogdier dat kan vliegen. In Nederland komen ongeveer 21 soorten vleermuizen voor. Gedurende de tocht hebben we de dwergvleermuis en de watervleermuis gezien. Al varend vertelt vleermuisdeskundige Zomer Bruijn honderduit over zijn passie: de vleermuis. Hij vertelt op boeiende wijze over de jacht, de voortplanting en leefgewoontes van de dieren die we kunnen horen en zien. Met behulp van zijn bat-scanner (een apparaat dat de ultrasone vleermuissonar voor het menselijk oor hoorbaar maakt) laat hij de verschillende vleermuissoorten horen. Ook vertelt hij over zijn eigen belevenissen en ontdekkingen die hij op het gebied van de vleermuis heeft gedaan. Het blijken wel heel bijzondere dieren te zijn en die leven -vaak zonder het te weten- vlakbij.

De tocht duurt ongeveer twee uur. De tocht gaat niet door als het kouder is dan acht graden Celsius, want dan vliegt het voedsel (de insecten) voor vleermuizen niet en de vleermuizen ook niet. De Vleermuisboot vaart op zaterdagavond en start vanaf de opstapplaats aan de Krommestraat 5. De tocht wordt gevaren met de Waterlijn 1 (met een capaciteit van 44 personen).

De geplande data zijn: 9 en 23 juni, 7 juli om 22:00 uur. 21 Juli en 4 augustus om 21:30 uur. 18 Augustus om 21:00 uur en 1 september om 20:30 uur. De starttijd varieert met de zonsondergang, reserveren is noodzakelijk. De vaarprijs bedraagt 7 euro voor kinderen en volwassenen. Voor vragen bel de Infowinkel: 033-4654636.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie