Netwerk van en voor bewoners

Nieuws

NIEUWLAND - Na Vathorst, Hooglanderveen en Hoogland maken inwoners van het stadsdeel Nieuwland zich sterk om ook in hun stadsdeel een glasvezelnetwerk aan te laten leggen. Naast een supersnelle Internetverbinding, radio- en televisiekanalen en telefonie biedt glasvezel veel meer mogelijkheden met het netwerk die zich op ‘wijkniveau’ afspelen. De meerwaarde van glasvezel. Voorwaarde is wel dat er minstens 2000 aanmeldingen binnenkomen om de aanleg van het netwerk rendabel te krijgen.

Nieuwland op de bres voor glasvezel

door Tim van der Hammen

Eén van de initiatiefnemers is Dimitri Modderman. Hij werd op het idee gebracht toen er gegraven werd voor de aanleg van een glasvezelnetwerk voor huurwoningen van woningstichting Portaal. Na doorzoeken kwam hij in contact met Ton Jansen, de initiatiefnemer van VathorstNet. ,,Eigen huizenbezitters willen ook gebruik kunnen maken van glasvezeldiensten. De GNEM (Glasvezel Netwerk Exploitatie Maatschappij) wil in Nieuwland investeren door een glasvezelnetwerk in de grond te leggen. Maar er moeten minstens 2000 aanmeldingen zijn, anders is het voor de GNEM niet rendabel. De exploitatie van het netwerk is in handen van XMSnet en natuurlijk de bewoners van Nieuwland zelf!”

Lange vezels

Glasvezel wordt toegepast in telecommunicatie, waarbij licht wordt gestuurd door lange vezels van optisch zeer helder glas om signalen betrouwbaar over grote afstanden te transporteren. Veel mensen gebruiken nu Internetdiensten in combinatie met radio- en televisiesignalen en telefonie. Doorgaans via de kabel of ADSL. Het aanbod is eenzijdig; de aanbieders leveren een bepaald pakket en gebruikers nemen dat af. De voordelen van glasvezel zijn naast een (super)snelle Internetverbinding (24 Mbit up en down), kwalitatief hoge televisie- en radiosignalen en telefonie, dat op termijn eigen ‘wijkdiensten’ in het leven geroepen kunnen worden.

Dimitri licht toe: ,,Kerktelevisie (voor kerkgangers die niet naar de kerk kunnen komen), mogelijkheden voor de scholen in Nieuwland (zieke kinderen kunnen thuis op afstand lessen volgen), of de verslaglegging van sportevenementen in Nieuwland of korte doktersbezoeken via het netwerk zijn mogelijk. Ook kunnen bepaalde gevoelige plekken in de wijk met camera’s beveiligd worden.”

Wisselen

Veel gebruikers staan niet te springen om te wisselen van aanbieder, als het huidige contract pas eind van het jaar afloopt kan men zich toch aanmelden. De overstap naar glasvezel wordt dan na afloop van het contract gemaakt.

Om de nieuwe gebruikers wegwijs te maken in de voordelen van glasvezel hebben zo’n 20 vrijwilligers zich verzameld om alle zaken rond glasvezel verder toe te lichten. Meer informatie over het Nieuwlandse glasvezelnetwerk is te vinden op de eigen website www.nieuwlandopglasvezel.nl en op de website van XMS www.xmsnet.nl, op deze website kan men zich ook aanmelden. Komende vrijdagavond 25 mei en zaterdag 26 mei zijn de vrijwilligers te vinden op hun stand bij de C1000 in het winkelcentrum van Nieuwland. Ook aanmelden als vrijwilliger is daar mogelijk.

advertentie