Groene dag in De Groene Stee

Nieuws

De 82-jarige Lenie Nebbeling was toe aan ,,iets gezelligs” in haar wijk. Samen met Ellen Akkermans vatte ze het plan op om een plantenruilbeurs te organiseren, waar mensen met gesloten beurs planten en stekjes kunnen uitwisselen. Zij zoeken nog wat vrijwilligers om hen te assisteren, bel hiervoor Lenie Nebbeling: 4721849.

AMERSFOORT - Wat begon als een ruilbeurs voor binnen- en buitenplanten, is inmiddels uitgegroeid tot een heuse ‘Groene dag’. Bewoners van Liendert en Rustenburg organiseren samen met Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) op zaterdag 19 mei een breed scala aan activiteiten in wijkcentrum De Groene Stee. Bewoners worden uitgedaagd om van het groen in hun wijk te genieten.

door Natanja Vreugdenhil

Ook mensen die geen tuin hebben, maar een balkon, kunnen laten zien dat ze groene vingers hebben. Tijdens de Groene Dag kunnen zij zich opgeven voor een balkonwedstrijd en ontvangen dan een brief met informatie en wedstrijdregels. Leden van de vereniging Groei en Bloei voorzien hen van tips en adviezen over het verzorgen van planten.

Naast wijkgebouw De Groene Stee ligt de Heemtuin, een openbare wilde plantentuin die door leerlingen van Praktijkschool De Baander wordt onderhouden. Wijkbewoners kunnen er genieten van zo’n 180 soorten planten, struiken, heesters en bomen. De Vrienden van de Heemtuin staan klaar om bezoekers te verleiden een kijkje te nemen in de tuin. Leerlingen van Praktijkscholen De Baander en Accent verkopen bovendien zelfgemaakte producten.

Bij een kraam van het Pluspunt kunnen bezoekers zich opschrijven voor een proefles Nordic Walking in het Waterwingebied. Verder is hier informatie te verkrijgen over wat er voor 55-plussers nog meer te doen is in de wijk en daarbuiten.

Om 13.00 uur start ‘De Ronde van het Waterwingebied’, een hardloopwedstrijd voor kinderen uit Liendert en Rustenburg. De hardloopwedstrijd wordt georganiseerd in het kader van het project ‘B. Slim. Beweeg meer, eet gezond’ door GGD Eemland in samenwerking met SWA en SRO. De GGD geeft tijdens de Groene dag informatie over gezond eten en bewegen.

De Vrienden van het Waterwingebied geven in samenwerking met CNME Schothorst informatie over alles wat er groeit en bloeit in het Waterwingebied. Wijkbewoners kunnen zich inschrijven voor een informatieve wandeling door het gebied. Ook zijn de Vogelbescherming en de Vlinderstichting van de partij. Verder wordt er actie gevoerd voor schonere speelveldjes. Onder het motto ,,de hoop verloren?! Pak een zak!” kunnen mensen met en zonder hond gratis hondenpoepzakjes afhalen.

De basisscholen uit Liendert en Rustenburg doen mee aan een kleurwedstrijd van vlinders, die beoordeeld worden door de deelnemers aan De Groene Dag. Later deze maand worden er passende prijzen uitgereikt aan de winnende scholen, in de categorie onderbouw, middenbouw en bovenbouw.

Tenslotte geven de gemeente en woningcorporatie Alliantie Eemvallei informatie over het proces rondom de stadsvernieuwing in Liendert en Rustenburg.

u Groene dag, 19 april, 11.00-16.00 uur in De Groene Stee, Wiekslag 92.

advertentie