Vahstal vermoedt 'vendetta' van stadhuis

17 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

VATHORST - De gemeente gaat projectontwikkelaar Hans Vahstal een kavel aanbieden in Vathorst voor zowel grootschalige als kleinschalige detailhandel. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan een langlopend conflict tussen de gemeente en Vahstal. Toch dient het volgende conflict zich alweer aan over de hoogte van de grondprijs. Volgens Vahstal wordt er vanuit de gemeente een persoonlijke vendetta tegen hem gevoerd. De kwade genius daarachter zou de huidige directeur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) zijn van de gemeente Amersfoort zijn.

door John Spijkerman

De tegenwerking die Vahstal vanuit de gemeente zegt te ervaren, dateert al van tien jaar terug. Hij vertelt dat gemeentelijk topambtenaar Nico Kamphorst hem persoonlijk tien jaar geleden heeft verteld dat hij er voor zou zorgen dat de overeenkomst die Vahstal met de gemeente had gesloten niet zou doorgaan.

Het nieuwe conflict over de hoogte van de grondprijs voor de kavel, past volgens Vahstal in dit beeld. ,,Iedereen zal toch wel een keer begrijpen dat je dit dit niet zo door kan laten gaan, zo'n ambtenaar samen met advocaat Houthoff.'' Wethouder Hans Buijtelaar wil niet ingaan op de aantijgingen van Vahstal en de vragen die dit oproept. ,,Deze vragen zijn wat het college betreft niet aan de orde. Het college maakt afspraken met de heer Vahstal en ziet er op toe dat deze worden nagekomen, hetgeen op dit moment gebeurt.''

Het conflict tussen de gemeente en Vahstal kent een lange voorgeschiedenis. In 1998 sloten de gemeente en Vahstal een 'Definitieve Vaststellingsovereenkomst' om een aantal geschillen tussen beide partijen op te lossen. Volgens deze overeenkomst zou de gemeente Vahstal grond aanbieden voor een bedrijfsruimte in Vathorst 'in de oksel van de A28 op een zichtlocatie'. Deze afspraak werd in 2005 herbevestigd. Alleen was er verschil van inzicht over wat er wel en niet mocht in Vathorst. Vahstal wilde de kavel gebruiken voor 3000 m2 kleinschalige detailhandel. Daardoor zou ook een bedrijf als Mediamarkt er zich kunnen vestigen. Volgens de gemeente is op bedrijvenpark Vathorst alleen detailhandel toegestaan in 'volumineuze goederen'.

Door Vahstal een bedrijfskavel in Vathorst aan te bieden geeft de gemeente gehoor aan het advies van de bindend adviescommissie. Inmiddels wordt er weer gesteggeld over de hoogte van de grondprijs. Vahstal geeft aan dat de gemeente naar een hogere grondprijs wil omdat er op de nieuwe plek straks algemeen detailhandel mag plaatsvinden. Volgens de gemeente moet de koopprijs van de kavel een essentieel onderdeel is. Die moet marktconform te zijn en daarvoor wil de gemeente meerdere onafhankelijke taxaties laten doen. ,,Vervolgens zullen wij Vahstal een aanbieding doen en uitnodigen voor overleg.'' Vahstal vindt dat onzin en wijst er op dat algemene detailhandel in Vathorst nu eigenlijk ook al de regel is. ,,Ikea is detailhandel waar toevallig bedden staan. Er is zelfs ruimte voor een supermarkt en een restaurant. Het is ook niet voor niets dat de gemeente in het contract met Ikea de bepaling over volumineuze detailhandel heeft geschrapt. De Prénatal is ook bijna 3000 m2 winkel en de MAKRO is ook gewoon detailhandel.'' Vahstal wil de grondprijs die Ikea heeft betaald als uitgangspunt nemen met daarbij de aantekening dat die grondprijs tegenwoordig lager zal liggen dan de 300 euro per m2 die Ikea moest betalen. Daarnaast benadrukt Vahstal dat de afspraak over de 3000 m2 detailhandel in Vathorst die hij maakte met de gemeente, compensatie is voor claims die hij heeft laten varen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie