Festival Dias Latinos krijgt vanaf 2013 geen geld meer van gemeente

18 juli 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Dias Latinos krijgt vanaf volgend jaar geen subsidie meer van de gemeente Amersfoort. Het festival had een aanvraag voor 60.000 euro ingediend voor een meerjarige subsidie. Die aanvraag werd samen met andere culturele aanvragen beoordeeld door de Brede Adviesgroep Cultureel Klimaat (BACK). BACK adviseerde het college een subsidie van 27.000 euro toe te kennen, maar volgens b en w is dat een te wankele financiële basis voor Dias Latinos. ,,Je kunt het geld dan beter verdelen over de aanvragen voor andere evenementen'', vindt cultuurwethouder Van de Berg. Het 'spaarzame geld' kan dan beter gaan naar activiteiten met een grotere levensvatbaarheid.

door John Spijkerman

Bij het besluit om dan maar helemaal geen geld uit te trekken voor Dias Latinos is ook gekeken naar de financiële positie van het festival. ,,Ze hebben zelf aangegeven dat ze grote financiële problemen hebben en dat de stekker eruit gaat als de gemeente niet bijspringt'', merkt wethouder Van den Berg op. Hij geeft aan dat Dias Latinos al twee jaar achtereen geen sluitende begroting heeft gehad. In 2011 gaf de gemeente het noodlijdende festival al een garantie van 13.000 euro. In 2012 komt daar nog eens 20.000 euro overeen. Afgesproken werd dat die garanties wel moeten worden terugbetaald of worden afgetrokken van de subsidie voor een volgend jaar. Voor Dias Latinos zou het betekenen dat het de gemeente nog 33.000 euro moet terugbetalen. Van een eventuele subsidie zou dan helemaal niets overblijven. ,,We erkennen dat het festival wel een grote impact op de stad heeft, maar financieel is het te onzeker.'' vindt Van den Berg. ,, Als je twee jaar achter elkaar op het randje gaat, is het een fragiele aangelegenheid.''

Waar festivals als Spoffin en Theater Terras van de gemeente wel het aangevraagde subsidiebedrag van 130.000 euro krijgen, wordt Dias Latinos niet als een met 'prioriteit te subsidiëren' evenement aangemerkt. In het advies van de BACK wordt opgemerkt dat het festival haar bestaansrecht in de loop van de jaren weliswaar ruimschoots heeft bewezen maar ook worden er kanttekeningen geplaatst bij de artistieke kwaliteiten van het festival. Bovendien vraagt de BACK zich af hoe reëel de subsidies en sponsorgelden zijn die Dias Latinos verwacht.

Andere aanvragen

In zijn algemeenheid geldt dat de meerjarige subsidies die de gemeente in 2013-2016 geeft aan evenementen, festivals en activiteiten op cultureel gebied flink worden verminderd. Via de regeling gaat 78.000 euro naar beeldende kunst, 268.000 euro naar evenementen en 177.000 euro naar podiumkunst.

In totaal heeft de Brede Adviesgroep Cultureel Klimaat (BACK) die begin juni werd geïnstalleerd, advies uitgebracht over 23 aanvragen. Die zijn beoordeeld op artistieke kwaliteit en pluriformiteit. Ook keek de commissie naar cultureel ondernemerschap, talentontwikkeling, jongeren, Stadshart of Vathorst, vernieuwend, toegankelijkheid, samenwerking en aantrekkingskracht voor stad en regio.

De aanvragen die volledig zijn toegewezen zijn Kunst in Amersfoort, Stadsgalerij, Stichting Zomertheater Amersfoort, Holland Opera en Per Expressie.

Organisaties die een deel van het bedrag dat zij hebben aangevraagd ontvangen zijn Amersfortissimo, Amersfoort Jazz, Havikconcert, Scenecs, Toermalijn, Torenpop/Stadsgeluid, Arteganza, Kultlab, Laswerk en Kunstbende.

Afgewezen zijn aanvragen van Stichting Jonge Kunst, Stichting Gausachs, ACC, Dias Latinos, JazzNL, Nieuwe Erven, Theatergroep Sonja, De Kamers, De Jonge Onderzoekers, Paljas, Zeur niet, De Lieve Vrouw, Kerst in Amersfoort en Labyrint.

Volgens Van den Berg kan de gemeente niet alle aanvragen meer ondersteunen. ,,Voor de stad willen we een zo gevarieerd mogelijk cultureel aanbod ondersteunen in tijden van financiële krapte. Daarin zijn keuzes nodig.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie