Afbeelding

Nieuwe namen voor fietspaden en straten

11 juni 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op enkele plekken binnen de gemeente is nu of op afzienbare tijd een aantal nieuwe straatnamen gewenst, vindt de gemeente. Het gaat om twee fietspaden in Park Schothorst en Park Randenbroek en twee openbare ruimten bij het winkelcentrum Vathorst en het project Orion. Verder wordt de straatnaam Het Zeisterspoor, waarvan de bijbehorende weg in Soesterberg ligt, ook in gebruik genomen voor adressen in Amersfoort. De namen zijn in overeenstemming met de adviezen van de commissie Naamgeving.

Vosheuvelpad

Er wordt een nieuw fietspad aangelegd in Park Randenbroek. De bestaande Cornelis van Zwollaan wordt omgevormd van een voetpad naar een fietspad richting Huis Randenbroek. Het nieuwe fietspad gaat beginnen bij de Dorresteinsesteeg ter hoogte van de honkbalvelden van Quick en steekt dan bij een bruggetje de Heiligenbergerbeek over om via het gebied van de Vosheuvel een verbinding te maken met de Heiligenbergerweg. Omdat de naam Vosheuvel dermate bekend is in Amersfoort en dit pad vlak langs de hoogte zelf gaat lopen, is gekozen voor de naam Vosheuvelpad.

Noorderkroon

Onlangs is de bouwvergunning afgegeven voor een nieuwbouwcomplex op de hoek van de Meridiaan met de Ringweg-Koppel. Een bestaand flatgebouw is enkele maanden geleden gesloopt en begin vorig jaar een aantal bejaardenwoningen. Deze bouwactiviteiten spelen zich af achter een grote bestaande flat aan de Orion, waardoor dit project ook deze naam draagt. Achter deze bestaande flat liggen momenteel al twee korte weggedeelten om de auto te kunnen parkeren en de bergingen en boxen te kunnen bereiken. Deze gedeelten zullen voor autoverkeer niet verbonden worden, maar ander verkeer kan wel achter de flat langs. Bovendien zal het eigendom overgedragen worden naar de gemeente. Bij de realisatie van dit project zal langs dit weggetje een parkachtig gebied aangelegd worden. Al met al redenen genoeg om deze verbinding een eigen naam te geven. De namen van de straten in deze omgeving verwijzen naar sterrenbeelden. Het ligt voor de hand hier op aan te sluiten. Omdat aan de zuidkant van de Orionflat het Zuiderkruis ligt, is voor de noordkant van de flat gekozen voor Noorderkroon. Dit sterrenbeeld is ook bekend als Corona Borealis en het bevindt zich aan de noorderhemel met een declinatie van ± 30º.

Het Zeisterspoor

In het zuiden van Amersfoort bevinden zich enkele militaire complexen die deels in de gemeente Soest en deels in Amersfoort liggen. Alle verblijfsobjecten op deze terreinen van de krijgsmacht krijgen een eigen adres. Momenteel hebben de twee betrokken complexen als geheel nog adressen in Soesterberg, namelijk Het Zeisterspoor 8 en 12. Dat is op zich logisch omdat de toegangspoort zich in die woonplaats bevindt. Nu echter alle objecten conform een landelijke afspraak met het Ministerie van Defensie afzonderlijk geadresseerd gaan worden, ontstaat een probleem bij de objecten die gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente Amersfoort. Omdat het logisch is, dat verblijfsobjecten in de gemeente Amersfoort ook een adres kunnen krijgen in woonplaats Amersfoort is het noodzakelijk dat de straatnaam die men in Soesterberg hanteert ook door Amersfoort gebruikt kan worden. In dit geval betreft het dus de straatnaam Het Zeisterspoor. Om de objecten goed te adresseren zal deze straatnaam dan ook door de gemeente Amersfoort in gebruik genomen moeten worden als officiële straatnaam.

Beekeerpad

In de afgelopen jaren is er extra aandacht besteed aan het benoemen van vrijliggende fietspaden. Dit om de duidelijkheid en vindbaarheid te vergroten. Het fietspad dat loopt van de Hoolesteeg naar Zielhorst is al in de jaren 90 aangelegd en loopt dwars door het sportpark Emiclaer. In deze omgeving ligt al het Enkeerdpad. Dit pad is genoemd naar de oorspronkelijke bodem waarop het pad is aangelegd. Om in dezelfde thematiek te blijven is onderzocht welke bodemsoort onder dit te benoemen pad lag. Omdat dit deels ,,beekeerd'' is, is ervoor gekozen het fietspad dan ook Beekeerdpad te noemen.

Ursulapolder

De eerste fase van het winkelcentrum Vathorst is in 2009 officieel geopend. Het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) wil dit jaar starten met de bouw van het tweede deel van het winkelcentrum Vathorst. Dit gedeelte ligt bij de straat Leeghwater, bij het gebouw ICOON. Aan weerszijden van deze straat komt detailhandel. Tussen deze nieuwe winkels en de bestaande Paulinapolder komt een plein, waar auto's geparkeerd kunnen worden. Het plein krijgt de naam Ursulapolder. Deze naam verwijst naar een polder die ten zuiden van Workum in de provincie Friesland ligt. Net als bij de straten die in de nabijheid naar polders vernoemd zijn is het eerste deel de naam van een vrouw. Het beloop van de Ursulapolder wordt niet beperkt tot het plein, maar omvat ook de ontsluitingswegen daarvan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie