Ingezonden: Loslaten kapvergunning

30 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Open brief aan het gemeentebestuur

Het bestuur van de Stichting Woonklimaat Berg maakt zich grote zorgen naar aanleiding van de besluitvorming over het grotendeels opheffen van de kapvergunning in Amersfoort. In goed overleg met vertegenwoordigers van andere bewonersbelangengroeperingen, zijn wij tot de conclusie gekomen dat de nagestreefde inventarisatie van de te beschermen bomen in de praktijk onuitvoerbaar is. De gedachte om daarbij hulp te vragen van individuele burgers is ons inziens een illusie.

Wij zijn van mening dat, niet in de laatste plaats in het kader van de bezuinigingen waarvoor ook Amersfoort zich geplaatst ziet, een onjuist besluit genomen is, dat heroverwogen dient te worden.

Enkele feiten en overwegingen:

1. Alleen al nabij het Bergkwartier zijn dit voorjaar ongeveer 700 bomen gespaard gebleven mede door bemoeienis van de SWB, en vooral doordat de kapvergunning nog van kracht is tot het eind van dit jaar! Pro Rail stond gelukkig open voor onze argumenten en heeft haar beleid en plannen stevig aangepast, maar Defensie heeft haar aanvraag voorlopig ingetrokken en wacht met het kappen van 120 bomen totdat hiervoor geen vergunning meer nodig is. Wij krijgen signalen dat meerdere instanties, bedrijven en particulieren deze pragmatische lijn willen volgen.

2. Tot onze verbazing wordt bij herinrichtingsplannen, bijvoorbeeld bij vernieuwing van de ondergrondse infrastructuur, op de Berg en elders, vaak onvoldoende rekening wordt gehouden met het bestaande bomenbestand, waardoor onnodige kap plaatsvindt.

3. De bewoners van Amersfoort wordt sinds 7 maart jl. door het gemeentebestuur gevraagd uiterlijk vóór 27 mei de bomen in hun omgeving, waarvan zij menen dat die bescherming behoeven, aan te melden. Criteria of hulpplattegronden ontbreken, er moeten wel tijdrovende formulieren worden ingevuld. Bovendien blijkt dat slechts weinig mensen op de hoogte zijn van dit verzoek, laat staan dat de meesten gemotiveerd zouden zijn een boom in hun directe omgeving 'onschendbaar' te verklaren. Ten slotte kan men ook deskundigheid en beoordelingsvermogen van de gemiddelde bewoner verwachten.

4. Wij vragen ons af wat er na 27 mei 2012 gaat gebeuren met de dan samengestelde lijst waarover alleen de Bomenklankbordgroep nog vrijblijvend meepraat. Valt er nog invloed uit te oefenen op die lijst en zo ja door wie en volgens welke procedure? Het moge duidelijk zijn dat wij ernstig twijfelen aan het, op boven beschreven wijze verkregen, bestand. Dat geldt voor de compleetheid en de kwaliteit van de informatie.

5. Het Rijks Beschermde Stadsgebied 'De Berg', dankt haar status aan de zeer fraaie natuur, in het bijzonder de bomen, in combinatie met de gewaardeerde architectuur. Als Stichting Woonklimaat Berg, die de belangen van vele inwoners van dit stadsdeel behartigt, achten wij het onverantwoord om op de bovengeschetst nbe wijze met ons bomenbestand om te gaan.

Dringend advies

De SWB stelt voor in ieder geval voor het beschermd stadsgebied Berg, wellicht met een zekere zone daaromheen, maar liever voor de gehele stad, het principe van de kapvergunning te handhaven. Daarbij kan worden overwogen de maximale omtrek van bomen die zonder vergunning gekapt mogen worden te verhogen tot b.v. 75 cm,emeten op ca 1.00 m van de wortelhals (nu 35 cm). Hierdoor zullen meer niet-beeldbepalende bomen zonder vergunning gekapt kunnen worden en wordt in ieder geval (een deel van) het beoogde deregulerende effect bereikt.

Daarnaast is het natuurlijk van groot belang om heldere en harde criteria vast te stellen voor het verlenen van een kapvergunning voor bomen die de gestelde normdikte overstijgen. Voor bomen die botanisch, dendrologisch of ecologisch van bijzondere waarde zijn (zeldzame soort, specifieke habitus, ensemblewerking, habitat voor rode lijstsoorten) kunnen aanvullende beperkingen worden opgesteld. Mogelijk ligt hier een goede taak voor de bomenklankbordgroep.

Op deze wijze wordt het heilloze pad van een kostbare, nooit complete inventarisatie, die bovendien voortschrijdend in de tijd zou moeten plaatshebben, vermeden.   

Wij zijn graag bereid dit advies toe te lichten en zien een reactie van u met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van de SWB                      

Bob Kauffmann (voorzitter)

Ing. Dick Haver Droeze (groenspecialist)

Drs. Flip Woltering

Drs. Ria Wams (secretaris)

Drs. Ronald van der Mark

Drs. Willem Loots

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie