PvdA wil duidelijkheid over 'oude afspraken' met Vahstal

16 mei 2012 om 00:00 Nieuws

KATTENBROEK - Vanwege 'oude maar vigerende afspraken' die de gemeente heeft gemaakt met Vahstal, moet het terrein waar vroeger boerderij De Geer stond eerst worden aangeboden aan de Amersfoortse projectontwikkelaar. Dat twitterde wethouder Gert Boeve donderdagavond. Omwonenden van De Geer verklaren drie weken geleden toevallig via een gemeenteambtenaar te hebben gehoord dat Vahstal het recht van eerste aankoop heeft. Zij zagen daarmee hun eigen plan voor een zorgboerderij voor 24 dementerende ouderen, in rook opgaan. En dat terwijl eerder wethouders Barendregt en Buitelaar de bewoners het idee zouden hebben gegeven dat ze de grond konden kopen en hun eigen plan mochten ontwikkelen. De PvdA heeft het college vragen gesteld over de kwestie en wil duidelijkheid.

door John Spijkerman'

,,Ons is door de toenmalige wethouder Mirjam Barendregt de grond aangeboden en ons is voorgehouden dat we ons eigen idee konden ontwikkelen en inbrengen voor wat betreft de nieuwe bestemming voor de grond. Dit is in latere gesprekken ook door wethouder Hans Buijtelaar bevestigd'', zegt Will van de Vlies die optreedt als woordvoerder van de omwonenden. De omwonenden hebben met elkaar een eigen visie ontwikkeld voor een zorgboerderij voor 24 dementerende ouderen. Dit in samenwerking met de stichting Indra en Le Lion, Vastgoedontwikkeling en Advies van Erwin van Leeuwen. Woningcorporatie De Alliantie zou met het plan aan de slag willen. Maar toen de wethouders de bewoners 'aan het werk zetten' om een eigen plan te maken, wisten zij al dat de grond als eerste aan Vahstal zou worden aangeboden. ,,Dat is ons niet verteld en dat zit ons erg hoog.” Omwonenden hopen dat de politiek wat kan doen zodat het plan van de omwonenden toch kan worden uitgevoerd.

De kracht van Kattenbroek' krijgt hiermee 'de deksel op de neus', vindt PvdA-fractievoorzitter Rob van Muilenkom. Hij wil opheldering van het college. Duidelijk moet worden wanneer omwonenden is aangeboden dat zij het terrein konden kopen en welk collegelid dat aanbod heeft gedaan. Ook wil Van Muilekom opheldering over de inhoud van de afspraken tussen Vahstal en de gemeente en de hardheid van die afspraken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om het perceel niet eerst aan Vahstal te koop aan te bieden. Van Muilekom wil van het college koren of het zich ervoor gaat inzetten om het plan van de omwonenden toch tot uitvoering te laten komen. De PvdA -fractievoorzitter wijst erop dat juist het bewonersplan voldoet aan diverse speerpunten van het college. Het plan gaat uit van 'de kracht van de stad'; het is een plan met draagvlak bij de diverse omwonenden en er worden (nieuwe) woonzorgconcepten gerealiseerd.

Van Muilekom heeft het gevoel dat Hij vindt dat dit gebeurtenissen het vertrouwen van de burger in de politiek ondermijnen. ,,Aan de ene kant roept het college dat de kracht van de stad belangrijk is. Dan zijn bewoners anderhalf jaar bezig met een plan maken, wordt de Alliantie erbij gehaald en uiteindelijk komt dit uit de hoge hoed.'' Hij ziet daarin een parallel met de situatie rond het bewonersinitiatief 'Red de Bibliotheek Zielhorst'. Ook daar zetten bewoners zich maandenlang in om de bibliotheek in Het Middelpunt te krijgen, om alleen te constateren dat er vanuit de bibliotheekdirectie werd gekozen voor een andere oplossing: huisvesting van de bibliotheek als wijkservicepunt in 't Hooghe Landt College.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie