‘Het klinkt in ieder geval erg tof’

11 april 2012 om 00:00 Nieuws

Het idee om samen te werken met de rapper kwam van de 14-jarige zoon van Van der Ven. ,,Ik had hem wel eens gehoord en mijn zoon vroeg, waarom ik er niet wat mee zou gaan doen? Zo broedde dat plan een beetje verder en uiteindelijk heb ik Koen (Diggy Dex) gewoon een mailtje gestuurd, waarop hij heel enthousiast reageerde.” Inmiddels zijn ze vanaf januari negen á tien nummers erin aan het stampen. De Big Band wilde al langer meedoen aan het Jazzfestival maar dat lukte niet. ,,Je moet toch met iets nieuws komen en dat hebben we nu”, verklaart Van der Ven de deelname. ,,Het is heel ritmische muziek en om dat met bijna twintig man precies tegelijk te spelen is heel erg lastig.”

De Manhattan Big Band gaat hiphop AMERSFOORT - De beat is buiten al te horen bij het repetitiegebouw van The New Manhattan Big Band aan de Dollardstraat. Het klinkt beduidend anders dan hun normale jazzy repertoire. Ze zijn dan ook druk aan het oefenen om de hip-hop maatslagen van rapper Diggy Dex voor het Rabobank Amersfoort Jazzfestival van 10 tot 13 mei onder de knie te krijgen. ,,Het is nog best lastig”, zegt voorzitter en trombonist Herman van der Ven. ,,Je hoort het direct als iets misgaat.”

door Carlijn Assink

Er zitten in totaal zeventien mannen en één vrouw in de band. Linda van den Brink vindt dat niet erg, ze zit al vijftien jaar bij de band. ,,Alle vrouwen liepen weg. Ik ben er inmiddels wel aan gewend.” Het nieuwe genre is niet echt haar stijl. ,,Maar het bevalt me wel. Als Diggy Dex bij de repetitie is, valt alles op zijn plek en weet je waar je het voor doet.” Koen Jansen heeft zelf veel zin aan de samenwerking. ,,Ik had al een idee om een keer een tour ofzo te doen met een band en toen kwamen ze zelf met het idee. Dit is voor beide een nieuwe uitdaging. Het is wel even uitzoeken hoe het allemaal moet gaan lopen.” Hij is niet bang dat de band de mist in zal gaan. ,,Als dat gebeurt merkt het publiek dat waarschijnlijk toch niet. Ik rap dan maar gewoon door.” De 32-jarige rapper is onder meer bekend van zijn hit ‘Slaap lekker (fantastig toch)’ en brengt binnenkort een nieuw album uit. Die nieuwe nummers speelt hij nog niet met de bigband. ,,Het is de eerste keer en dat is al moeilijk genoeg. Het klinkt in ieder geval erg tof.”

Ondertussen zwoegt dirigent Daniel Follmann op de arrangementen. Hier en daar loopt een hoofd rood aan. De pianist heeft nog wel wat moeite met de snelle rifjes. ,,Ik heb hier een rare noot staan, hoor.” Het is gelukkig snel opgelost. Follmann ziet de lol er wel van in. Hij is sinds drie jaar dirigent van de band en kent zijn leden. ,,Het is vooral een wat oudere generatie wat hier zit. We hebben dit nog nooit gedaan. Normaal is het veel swingender en meer latin en jazz.” Hij vindt het dirigeren niet lastiger dan anders. ,,Het is gewoon een nieuw nummer instuderen. Het verschil zit hem er in dat we normaal drie nummers per half jaar instuderen en dat we er nu bijna tien moeten doen.” Er komen deze maand twee try-outs: 14 april in De Noot en 28 april in Baarn.

Diggy Dex wil na het Jazzfestival nog wel vaker met een bigband samenspelen. ,,Niet meteen hoor, maar later als ik oud ben”, lacht hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie