‘Koeienvlaaien op eigen risico’

28 maart 2012 om 00:00 Nieuws

De wandeling van zestig kilometer gaat langs de gehele grens van Amersfoort en is in verschillende routes en kilometers te lopen. Het evenement werd in het feestjaar 2009, oorspronkelijk eenmalig georganiseerd in het kader van ‘Amersfoort 750 jaar’, maar door alle positieve reacties heeft de organisatie besloten er een driejaarlijks evenement van te maken. ,,Er hebben toen bijna 2500 mensen meegelopen en die vonden het erg bijzonder dat ze op plekken kwamen die normaal zijn afgesloten voor publiek. Daarom zijn we weer met de boeren aan de zeven grenzen, onder andere Barneveld, Baarn en Leusden in gesprek gegaan of ze hun privéterrein nogmaals willen openstellen”, aldus Jansen. De meeste boeren willen dat wel, al zit er een enkeling tussen die er geen zin meer in heeft. ,,Blijkbaar zijn mensen na de wandeldag nogmaals over het privéterrein gaan lopen met de hond en dat is niet de bedoeling. Sommige boeren kregen hier overlast van en die doen nu niet meer mee. Erg jammer, maar wel een uitdaging om daar weer een nieuwe route uit te zetten.”

Tweede editie ‘Omtrek van Amersfoort’ AMERSFOORT - Een lentezonnetje schijnt tussen de bomen door op de boerderij van Kees van Oosterom in Stoutenburg. Met zijn hand wijst hij naar de achterkant van zijn weiland. Daar loopt zaterdag 25 augustus na drie jaar weer een deel van de route van de wandeling ‘Omtrek van Amersfoort’. Organisator Luc Jansen is er blij mee. ,,Deze dag is mijn kindje.”

door Carlijn Assink

De 42-jarige biologische boer Van Oosterom heeft ook de eerste keer meegedaan. Hij heeft hierna geen last van ongenodigde bezoekers gehad. ,,Nee, ik heb nog niet mensen zomaar door het weiland zien lopen. Maar daar staan normaal ook koeien in, dus dat zou ook een beetje raar zijn.” De boerderij grenst vlak aan Leusden. De route gaat langs de Juliusput, door een maïsveld en komt dan aan bij de weilanden van Van Oosterom, waar de wandelaars over een koeienbrug verder trekken. ,,Ik vind het een prachtig initiatief. Kunnen de mensen uit de stad ook eens zien wat er allemaal nog omheen ligt. Koeienvlaaien zijn wel op eigen risico”, lacht hij. Op de dag zelf gaat hij met zijn vijf kinderen kijken naar de mensen die langskomen. Dochter Susanne (13) denkt er misschien nog wel een slaatje uit te kunnen slaan. ,,Misschien kan ik wel wat ranja gaan verkopen.”

Behalve over boerenerven gaat de wandeling ook over niet toegankelijk militair terrein. De organisatie van de Omtrek werkt samen met tal van andere organisaties. ,,Behalve Defensie ook met Waterschap en Natuurmonumenten. En de vrijwilligers van de Avondvierdaagse en de Tweedaagse van Amersfoort, die op de dag zelf meehelpen. Zonder hen zijn we nergens.” Startpunt is Leerhotel het Klooster, dat een speciaal arrangement heeft voor de wandelaars. Jansen hoopt dat er dit jaar weer zoveel mensen meedoen als drie jaar geleden. ,,Aantrekkelijk is dat de routes erg flexibel zijn. Heb je je opgegeven voor twintig kilometer, maar ben je het na tien al zat, kun je gewoon met de gratis bus terug. En omdat de route zo groot is, loop je niet in een grote meute, maar verspreid.” Opgeven kan via www.omtrekvanamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie