Scholier De Marke wint voorleeswedstrijd

8 maart 2012 om 00:00 Nieuws

VATHORST - De 12-jarige Max Nierkes uit groep 8 van basisschool De Marke uit Amersfoort is woensdagmiddag als winnaar uit de bus gekomen bij de plaatselijke voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Vijftien scholen uit de regio Eemland stuurden hun beste voorlezer van de school naar de wedstrijd, maar volgens de jury had de dyslexische Nierkes de beste houding en maakte hij goed gebruik van zijn stem.

De driekoppige jury had het erg moeilijk met de uitslag en lieten de lezertjes en hun vrienden en familie dan ook lang in spanning. Voorzitter van de jury Loes Menke van boekenwinkel 'Speelboek' legt uit waarom. ,,Iedereen las erg goed voor en was erg enthousiast. Het is natuurlijk erg spannend om voor allemaal onbekende mensen voor te lezen, alleen daarom al is eigenlijk iedereen een beetje een winnaar. Maar Max had een erg leuk boek uitgekozen en we konden zien dat hij plezier had bij het voorlezen. Dat is ook erg belangrijk." De jury lette ook op of het publiek in het verhaal kwam. ,,Als je meer op het verhaal gaat letten dan op de persoon die het voorleest, zit het wel goed. En dat is natuurlijk extra knap met zijn dyslexie. Zonder hakkelen kwam hij door het hele stuk."

Daar is wel wat oefening aan vooraf gegaan vertelt de moeder van Max, Sharon Nierkes. ,,Ik wilde hem eerst niet eens laten meedoen, want hij heeft al vaker zijn neus gestoten door de dyslexie. Maar hij was vastberaden en ging er helemaal voor. Door samen veel te oefenen, kwam het er helemaal goed uit. En dat is ook erg goed voor zijn zelfvertrouwen. Ik denk dat ik nog zenuwachtiger was dan hij!"

Nierkes mag nu door naar de provinciale voorronde in Nieuwegein op 4 april. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging van Openbare Bibliotheken en de Stichting CPNB voor de bevordering van het lezen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie