Geen herinvoering toeristenbelasting

18 januari 2012 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het lijkt een makkelijke manier om de gemeentekas wat te spekken, maar een raadsmeerderheid ziet niets in een idee van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie om te onderzoeken of de toeristenbelasting in Amersfoort opnieuw kan worden ingevoerd.

door John Spijkerman

Als eerste grote stad in Nederland schafte Amersfoort in 2006 de toeristenbelasting af onder voorwaarde dat de hotelbranche tien arbeidsplaatsen zou scheppen voor mensen met een bijstandsuitkering. Alhoewel van die afspraak in de praktijk niets terecht kwam, besloot de gemeenteraad in 2009 toch de toeristenbelasting niet opnieuw in te voeren.

GroenLinks, PvdA en ChristenUnie wijzen er nu op dat de hotelsector in Amersfoort zich de afgelopen jaren sterk heeft ontwikkeld. Zij vinden dat het niet onredelijk is om van bezoekers een bijdrage te vragen. Geopperd werd een vast bedrag per overnachting te vragen. Een opbrengst van 100.000 euro per jaar moet mogelijk zijn, denkt PvdA-raadslid Smits Alvarez. Hij constateerde dat er in 2009 in Amersfoort al 170.000 hotelboekingen waren. Als er per boeking een euro toeristenbelasting wordt geheven, blijft er na aftrek van de kosten meer dan een ton over. ChristenUnie raadslid Kennedy ziet wel wat in herinvoering als dat op een goede manier gebeurt.

CDA-raadslid Offereins is geen principieel tegenstander van toeristenbelasting, maar vindt dat die te weinig oplevert. ,,Je moet veel geld heffen, om weinig te krijgen.'' Bovendien brengt de toeristenbelasting veel administratieve rompslomp met zich mee voor zowel ondernemers als gemeente, vindt hij. ,,Het is zonde van de energie om veel tijd in een onderzoek te steken.'' Ten slotte vindt Offereins het raar dat er nu opnieuw gepraat wordt over herinvoering, omdat de gemeenteraad in 2009 al heeft bepaald de toeristenbelasting niet opnieuw in te voeren.

VVD-raadslid Vogels is trots dat Amersfoort geen toeristenbelasting heeft. ,,Je gaat de opbrengst misbruiken om gaten in de begroting dicht te lopen. Ik ben geen voorstander het opnieuw te onderzoeken. Maar als je het opnieuw invoert, mag je de opbrengst alleen besteden om meer toeristen naar Amersfoort te krijgen.''

Raadslid Smit van de Groep Van Vliet vindt het niet heffen van toeristenbelasting een vorm van city marketing. ,,Het lijkt me zinvoller als hotels eenmalig een bijdrage leveren aan de Stichting Citymarketing.'' Ook de SP wil de toeristenbelasting niet opnieuw invoeren. ,,Maar als het opnieuw wordt ingevoerd, heb ik er geen bezwaar tegen als de opbrengt ten goede komt aan de algemene reserve'', zegt SP-raadslid Beltman. Wethouder Boeve is het eens met de tegenstanders van een herinvoering. ,,De toeristenbelasting moet flink zijn, wil het wat opleveren.'' Hij merkt ook op dat veel hotels zich nu al vrijwillig inzetten voor citymarketing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie