Vijf mogelijke plekken voor opvang daklozen

27 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente is op zoek naar een nieuwe plek voor dak- en thuislozen. Na een eerste speurtocht blijven er vijf mogelijke locaties over. Het gaat daarbij om het voormalige pand van de Hogeschool van Utrecht bij de Meridiaantunnel, een plek in het Oliemolenkwartier, de huidige daklozenopvang aan het Smallepad, het pand van Scholen in de Kunst aan de Conickstraat 58 en het wijkcentrum aan de Weberstraat. ,,Erg belangrijk vind ik de veiligheid en de beheersbaarheid van de locatie'', zegt wethouder Gert Boeve.,,Ook vanuit het oogpunt van de omwonenden. Wij gaan de locaties verder onderzoeken.''

door John Spijkerman

,,De hele maatschappelijke opvang moet in het kader van de bezuinigingen 1 miljoen euro goedkoper'', licht Boeve toe. Aanvankelijk wilde hij een dagopvang en een nachtopvang onderbrengen op één tijdelijke locatie in het Oliemolenkwartier. Daar zou ook het zorgcentrum voor daklozen moeten komen. Vanuit de gemeenteraad en de buurt ontstond verzet tegen het plan. Vervolgens werd besloten dat Amersfoortse inwoners en organisaties de gelegenheid zouden krijgen nieuwe locaties aan te dragen. Wethouder Boeve vindt het niet gek dat er ook op de maatschappelijke opvang wordt bezuinigd. ,,Er ging gigantisch veel geld naartoe voor relatief weinig Amersfoorters.'' Wel erkent de wethouder dat het beleid van de afgelopen jaren ertoe heeft geleid dat er 'meer rust in de stad is'.

In totaal werden 28 mogelijke locaties aangedragen. De gemeente kwam zelf ook met plekken. Na een eerste selectie vielen er daarvan 23 af. Belangrijke criteria waren de beschikbaarheid van de locatie, de beheersbaarheid van de plek, de grootte, de ligging en de mogelijkheid van goedkope en sobere bouw.

'Slechts' op twee plekken kunnen zowel daklozen als alcoholverslaafde daklozen worden opgevangen. Het gaat daarbij om de locatie aan de Meridiaan en de plek op een terrein in het Oliemolenkwartier. Op de drie andere plekken kan maar één aparte opvangvoorziening komen. De locaties aan het Smallepad, de Coninkstraat en de Weberstraat zijn te klein om twee opvangvoorzieningen te huisvesten. Als er voor zo'n locatei wordt gekozen, zijn er in ieder geval twee nodig. Wethouder Boeve kan zich voorstellen dat twee voorzieningen op één plek goedkoper is.

Van de vijf overgebleven locaties worden nu nader bekeken in hoeverre zij geschikt zijn. Het is de bedoeling dat er in het voorjaar een voorstel ligt van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. B en w maken daarin een afweging van de vijf locaties. De gemeenteraad beslist daarna op welke locatie of locaties in Amersfoort de opvang van daklozen en alcoholverslaafde daklozen komt.

,,Het is niet goed zoiets alleen op een bedrijventerrein neer te zetten'', vindt Boeve. ,,Bij de Kleine Haag wonen er ook mensen omheen.'' Volgens de wethouder werkt dat goed. ,,Samen met betrokkenen is er toezicht op geweest. Ook nieuwe locaties zouden zo moeten werken. Je moet ogen en oren hebben.''

Zie ook www.amersfoort.nl/daklozen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie