Afbeelding
BDU

Gewapende overval op geldtransport

Nieuws

KRUISKAMP - Enkele gewapende mannen hebben maandagmiddag kort na 14.00 uur een overval gepleegd op een geldtransportwagen aan de Van Randwijcklaan in Amersfoort. Bij de overval is niemand gewond geraakt. In de loop van de middag werd een verdachte op de A27 door het KLPD aangehouden.

De overval vond plaats op een wagen van Brinks, die stilstond bij een geldautomaat van de SNS Bank. De overvallers bedreigden een van de twee medewerkers in de wagen met een wapen. Om wat voor wapen het ging, wil de politie niet bekendmaken. Zij gingen er vervolgens vandoor met een nog onbekend geldbedrag. De politie startte direct na de overval een grootscheepse zoekactie naar de overvallers. Meerdere politieauto’s keken uit naar de verdachten. Ook werd een helikopter ingezet, die lange tijd boven de stad cirkelde. De forensische opsporingsdienst heeft ter plekke onderzoek gedaan. Via een Burgernetactie liet de politie kort na de overval weten te zoeken naar naar twee mannen in donkere jassen, die in het bezit waren van bivakmutsen. Op die manier werd het publiek ook ingeschakeld om uit te kijken naar een witte bestelwagen van het merk Peugeot. Kort na de overval was bij de politie een melding binnengekomen dat bij de overval ook mogelijk een witte bestelauto was gezien. Deze auto was met hoge snelheid weggereden in de richting van de Rijksweg A28. Hierbij was op de Ringweg Kruiskamp nog een aanrijding ontstaan met een andere auto. De bestuurder in de bestelauto reed echter met hoge snelheid door.

Volgens een woordvoerster van de politie is de bestelwagen enige tijd later aangetroffen op de A27, ter hoogte van Eemnes en werd de bestuurder aangehouden. De verdachte, een 30-jarige man uit Vinkeveen, is in verzekering gesteld en volgens de woordvoerster zijn er voldoende verdenkingen om de verdachte langer vast te houden. ,,Het is nog niet vast komen te staan dat deze persoon onschuldig is.''

Het is nog onduidelijk of de man in het busje een van de twee mannen is die er op een scooter vandoor waren gegaan. De politie sluit nadrukkelijk niet uit dat bij de overval meer dan twee personen betrokken zijn. De scooter was overigens door agenten aangetroffen in omgeving van de Vasco da Gamastraat.

De politie heeft maandagmiddag tot half vijf de omgeving van het Neptunusplein uitgebreid onderzocht op sporen. Ondertussen werden de twee medewerkers van Brinks gehoord, evenals getuigen die ten tijde van de overval aanwezig waren. De politie roept getuigen die nog niet zijn gehoord, op zich te melden. ,,Als er mensen zijn die bij wijze van spreken door een hard wegrijdende scooter bijna van hun sokken zijn gereden, horen we dat graag van hen. Misschien hebben ze belangrijke informatie voor ons.''

Voorzitter Gert Weterings van de Winkeliersvereniging Neptunusplein noemt de overval verschrikkelijk. ,,Allereerst natuurlijk voor de twee geldtransporteurs. Een gewapende overval lijkt me een verschrikkelijke ervaring." Dat de overval juist op het Neptunusplein plaats vond, stemt Weterings extra verdrietig. ,,We doen ons best het imago van het plein te verbeteren. Dan is dit wrang. Maar het had natuurlijk overal kunnen gebeuren en je hoopt dat zoiets helemaal niet gebeurt."

Weterings hoopt in de loop van dinsdag van de politie te horen wat er precies is gebeurd en wat er bijvoorbeeld waar is van geruchten die zich de ronde doen. ,,Er zou een pak geld zijn gevonden in Liendert met een wikkel van Ikea. Of het waar is weet ik niet. Maar waar het ons nu om dat is dat we een eenduidig verhaal willen hebben, zodat we de onrust bij onze winkeliers en onze klanten kunnen wegnemen."

advertentie