Theateragenda december 2011 - De Lieve Vrouw - Amersfoort

24 november 2011 om 00:00 Nieuws

De Lieve Vrouw, Theater, Film, Cafe

Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort

Telefoon kassa: 033 - 4226555

Openingstijden kassa

dagelijks van 18.30 uur tot aanvang laatste film

di t/m zo van 13.30 uur tot 17.00 uur,

telefonisch reserveren ook mogelijk di t/m vr van 11.00 uur tot 12.00 uur,

half uur voor aanvang bij afwijkende aanvangstijden.

www.lievevrouw.nl

Openingstijden kerstperiode

24 december regulier open tot aanvang laatste film

25 december kassa en café gesloten

26 december kassa open van 12.30 uur tot 17.00 uur, avondkassa gesloten

31 december kassa open van 13.30 uur tot 17.00 uur, avondkassa gesloten

1 januari kassa open van 14.30 uur tot 17.00 uur & 18.30 uur tot aanvang laatste film

THEATER

Martijn Hillenius duidt de dingen

DO 8 DECEMBER, 20.30 UUR, CABARET

Martijn Hillenius

Wat is de zin van het leven? Is er leven na de dood? Bestaat god? Mensen geven wel eens aan met dit soort existentiële vragen te worstelen. Martijn Hillenius heeft het antwoord op al deze vragen. Hij heeft er over nagedacht en weet hoe het zit. In zijn cabaretvoorstelling legt hij het allemaal even kort uit.

Martijn Hillenius studeerde in 2003 af aan de Amsterdamse kleinkunstacademie. Sindsdien werkt hij onder meer als acteur in de tv-programma's Daar!, Vliegende Panters, De co-assistent en Toren C, als presentator van Z@pplive en als schrijver voor Koppensnellers en Het Klokhuis.

spel en tekst Martijn Hillenius, www.bvgool.nl/informatie/martijnhillenius.htm

entree € 15,50, € 13,00 (De Lieve Vrouw Pas)

Broeders en Zusters

VR 9 DECEMBER, 20.30 UUR, MUZIEKTHEATER

Tg BloodyMary i.s.m. SOIL

Flora Sontag is een schrijfster die hoge verwachtingen koestert van haar aankomend debuut Het Fluisterende Hart, de eerste christelijke thriller ter wereld. Als ze haar buurvrouw en vriendin Beatrice Bleek von Buringen aantreft in doodzieke toestand, stort ze zich vol overgave op diens verzorging. Niet alleen in de hoop haar vriendin liefdevol te kunnen begeleiden naar het einde, maar ook om de plotselinge en mysterieuze verdwijning van Beatrices broer Albert te kunnen verzachten. Maar hoe onbaatzuchtig is de mantelzorgster? Hoe terminaal is de patiënte? En hoe verdwenen is de broer? Onder het peperdure tapijt ligt de waarheid grijzend te wachten.

tekst en regie Marije Gubbels, spel Lies Visschedijk, Ilse Warringa, muziek Florien Hamer, Marijn Korff, www.tgbloodymary.nl

entree € 15,50, € 13,00 (De Lieve Vrouw Pas)

De Kersentuin

ZA 10 DECEMBER, 20.30 UUR, TONEEL

Keesen & Co

Een rijke familie heeft schulden. Hun prachtige landgoed met kersentuin moet worden verkocht. Een moderne zakenman heeft al een plan klaar: hij wil de bomen omhakken en er een park met zomerhuisjes van maken. Dit prachtige stuk van Tsjechov - zijn laatste - speelt zich af op het breukvlak van twee tijden. Oude en nieuwe waarden komen hardhandig met elkaar in botsing. Jonge mensen lopen met hun ziel onder de arm, oudere mensen houden vast aan vergane idealen. Sommigen slaan aan het rekenen, anderen proberen te blijven dromen. Allemaal hunkeren ze naar liefde. En allemaal blijken ze over een feilloos vermogen te beschikken op het juiste moment de verkeerde beslissing te nemen.

regie Willibrord Keesen, spel o.a. Michiel Bijmans, Wim Bouwen, Dic van Duin en Monique Kuijpers, www.keesen-co.nl

entree € 16,50, € 14,00 (De Lieve Vrouw Pas)

Chopin meets the blues

ZO 11 DECEMBER, 16.00 UUR, MUZIEK

Peter Beets e.a.

De cd Chopin meets de Blues van jazzpianist Peter Beets kreeg veel lof in de pers. 'Beets laat horen dat de muziek van Chopin toe is aan een nieuw leven, een jazzleven', schreef Ton Ouwehand in de Twentsche Courant Tubantia.

In een gelijknamig programma in De Lieve Vrouw laat hij horen hoe de muziek van de Poolse componist Chopin in Amerika vermengd is geraakt met typisch Afrikaanse ritmes en bluestoonladders. Met bluesy improvisaties, Afrikaanse jazzritmes en het muzikaal raamwerk van de Poolse grootmeester zorgt Beets voor een avond puur genieten. Beets ontving vorig jaar een Edison voor zijn album Blues for the Date, met uitsluitend eigen composities en is een veel geziene gast tijdens Amersfoort Jazz.

piano Peter Beets (piano), contrabas Marius Beets, drums Gijs Dijkhuizen, www.peterbeets.nl

entree € 15,50, € 13,00 (De Lieve Vrouw Pas)

Het portret van Dorian Gray 13+

DO 15 DECEMBER, 20.30 UUR, TONEEL

Theater Artemis

Theater Artemis brengt de bekende klassieker van schrijver Oscar Wilde op toneel. Schilder Basil Hallward legt de laatste hand aan zijn portret van de jeugdige Dorian Gray. Dorian is een genot om naar te kijken. Met zijn beeldschone gezicht en ziel is hij iemand om verbaasd over te staan. Maar na waarschuwingen van de excentrieke Lord Henry over de vergankelijkheid van de jeugd, beseft Dorian dat ook hij oud en afstotelijk zal worden. Het idee dat hij zijn jeugd zal verliezen bezorgt hem de rillingen. Dorian heeft er zijn ziel voor over om dit gegeven om te draaien. Hij sluit een pact met de duivel.

tekst Koen Tachelet, regie Floor Huygen, spel Mattias van de Vijver, Jobst Schnibbe, Jamie Grant, Fabian Jansen, An Hackselmans, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, www.artemis.nl

entree € 15,00, € 12,50 (De Lieve Vrouw Pas)

Pauvre Lola & El Fuego

VR 16 DECEMBER, 20.30 UUR, TONEEL

Stephanie Louwrier

Pauvre Lola gaat over het beest in jezelf naar boven halen, over gedachten uitspreken die iedereen denkt maar niemand zegt, en over… kontjes. Brutale, stoute en grappige momenten wisselen elkaar in hoog tempo af in deze rake solo die de oppervlakkigheid van vandaag bloot legt. El Fuego is een bloedstollende combinatie van theater en dans, met als inspiratiebron de dans der dansen: de tango. Met stille beelden, uitdagende blikken, scherpe wendingen en harde humor wordt het verhaal verteld van een man en een vrouw. Vol passie smijten de spelers zich in de muziek en het verhaal met als gevolg een snelle, heftige, hete en ruwe voorstelling waar het vuur vanaf spat.

Pauvre Lola: concept /spel Stephanie Louwrier, begeleiding Jeroen De Man

El Fuego: regie Esther Schouten, spel Stephanie Louwrier en Rutger Remkes

> met korte pauze

> entree € 14,00, € 11,50 (De Lieve Vrouw Pas)

Spiritus

ZO 18 DECEMBER, 16.00 UUR, TONEEL

Toneelgroep Dorst

Na de succesvolle voorstelling De Brontë Sisters zijn rascomédiennes Trudy de Jong en Elsje de Wijn samen met routinier Theo de Groot en jong aanstormend talent Annelien van Binsbergen te zien in deze tragikomedie over de teloorgang van een jeneverstokerij. Ooit was deze bloeiend en welvarend, maar die tijden zijn voorbij. Wat te doen met de erfenis? In zee gaan met gladde marketinggoeroes? Je kans grijpen en een rigoureuze "move" maken naar het avontuur van een totaalconcept? Of gewoon elkaar de tent uitknokken? Spiritus is overleven in veranderende tijden. Met stress en strijd, dromen en daden, schoppen en slijmen.

regie Dirk Groeneveld, tekst Tjeerd Bischoff, spel Trudy de Jong, Elsje de Wijn, Theo de Groot, Annelien van Binsbergen, www.theatergroepdorst.nl

entree € 16,00, € 13,50 (De Lieve Vrouw Pas)

< WEGENS SUCCES EXTRA VOORSTELLING >

U bent mijn moeder

DO 22 DECEMBER, 20.30 UUR, TONEEL

Suburbia

U bent mijn moeder (1981) van Joop Admiraal over de bezoekjes aan zijn dementerende moeder is een hoogtepunt uit de geschiedenis van het Nederlandse theater. In eenvoudige taal en met humor beschrijft hij hoe het verleden het heden inhaalt. Suburbia brengt het stuk opnieuw uit, maar vanuit een ander perspectief. Regisseur Albert Lubbers bewerkte het tot een moeder-dochterverhaal. Actrice Marie-Christine de Both neemt zowel de moeder- als de dochterrol voor haar rekening. 'De ontroering is groot, en even intens als bij het zien van Joop Admiraal dertig jaar geleden.' (NRC Handelsblad)

regie Albert Lubbers, spel Marie-Christine de Both, www.theatergroepsuburbia.nl, www.grunfeld.nl

> entree € 17,00, € 14,50 (De Lieve Vrouw Pas)

Wat nodig is

VR 23 DECEMBER, 20.30 UUR, TONEEL

Laura van Dolron bij Het Nationale Toneel

Stand-up filosoof Laura van Dolron knalt met Wat nodig is weer door alle theaterwetten heen. Alles om dichter dan ooit bij haar publiek te komen. Haar doel: het gat vullen dat de kerk heeft achtergelaten. In een positieve, niet-naïeve preek laat zij zien dat spiritualiteit niet anti-intellectueel is, maar sexy. En dat je om ,,lief te zijn voor jezelf'' niet naar een welnesscentrum hoeft.

Wat nodig is is een monoloog voor een, twee of drie sprekers. Laura, Steve en Oscar (voorheen verbonden aan Dood Paard) bepalen per avond wie wat zegt. Elke avond wordt de voorstelling live gemixt op de adem van het publiek. Een volledige harmonie met het hier en nu. Kunnen zij preken zonder geheven vinger? En als dat vingertje onontkoombaar is, waar wijst het dan naartoe?

concept/spel Laura van Dolron, Steve Aernouts en Oscar van Woensel

www.nationaletoneel.nl

entree € 15,50, € 13,00 (De Lieve Vrouw Pas)

JEUGD

WINTERKOST

Volop jeugdtheater in de kerstvakantie.

Bezemstelenbos 5+

DI 27 DECEMBER, 14.30 UUR

Theatergroep Max.

Wist je dat een kartonnen doos, een emmer, een lepel, een plastic bekertje en een krant het beste speelgoed zijn? Dat je van niets een hele wereld kunt bouwen? Welkom in de rommel-stommel-strak-boem-op-uw-bakkes-wereld, waar alle spullen een gezicht krijgen. Een bezemsteel wordt een boom, een oud laken wordt een meer en in het levensgrote bezemstelenbos dreigt overal gevaar. Maar met een beetje moed en fantasie slaan wij ons gemakkelijk door dat bos heen. Met Het Bezemstelenbos laat regisseur Jef Van Gestel zien dat je geen duur speelgoed nodig hebt om je te amuseren. Een voorstelling waarin alles meer is dan het lijkt.

regie Jef Van Gestel, spel Dennis Költgen, Willemijn Zevenhuijzen, decor en muziek Wannes Deneer, www.tgmax.nl

entree € 11,00, € 10,00 (De Lieve Vrouw Pas), kind € 8,00

Extra Workshop Recyclekunst 5+

Met afvalmateriaal en gebruikte materialen kun je de mooiste kunstwerken maken. In de workshop recyclekunst gaat ieder kind aan de slag met plastic, stof, rubber, papier, karton, lijm en schaar om een boom te maken. Met al deze bomen maken we uiteindelijk een bos!

> toegang gratis bij aankoop voorstellingskaartje, graag vooraf reserveren, max. 15 kinderen > 15.35 - 16.30 uur

De taart is op! 6+

DO 29 DECEMBER, 14.30 UUR

VR 30 DECEMBER, 14.30 & 19.00 UUR

Circus Amersfoort

Circus Amersfoort komt terug naar De Lieve Vrouw met een nieuwe spectaculaire circusvoorstelling waarin kinderen besluiten dat zij de baas zijn! ,,We hebben de hele avond gegeten. Gedanst en gezongen. En nu moeten we naar huis. Maar we willen nog niet. Het is nog zo gezellig. We zijn nog lang niet moe!'' Nu de taart op is en de ouders opgesloten zitten in de kast, kan het feest nog even doorgaan en is het tijd om elkaar te overtreffen met gewaagde trucs. Langzaam aan worden ze moe, maar durven ze de kastdeur nog wel open te doen?

concept en regie Sara Roos Dijkstra, spel 15 artiesten van Circus Amersfoort in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar, www.circusamersfoort.nl

entree € 10,00, € 9,00 (De Lieve Vrouw Pas), kind € 7,00

Extra Workshop Circus 8+

DO 30 DECEMBER, 15.30 UUR - 16.15 UUR

Na afloop kun je onder deskundige begeleiding zelf je circuskunsten uitproberen.

> max. 20 kinderen, toegang gratis, wel graag vooraf reserveren!

Extra Circusacts in theatercafé

Voorafgaand aan de voorstellingen van 14.30 uur op 29 en 30 december spannende acts in het café rond de klok van twee.

Achter je! 4+

MA 2 JANUARI, 14.30 UUR

Lejo

In zijn nieuwe voorstelling Achter je! neemt Lejo al zijn vrienden mee naar ons theater. Een bonte stoet mannetjes, dieren en andere wezens vertonen vanuit een grote poppenkast hun kunsten, grappen en grollen. En Lejo zelf? Hij doet zijn best om alles in de hand te houden. Als publiek vergeet je namelijk al snel dat al deze poppen eigenlijk gewoon de handen zijn van één meneer. Achter je! is een vrolijke familievoorstelling voor iedereen vanaf vier jaar.

Achter je! 3+

DI 3 JANUARI, 14.30 UUR

Speciale peuterversie van Achter je! voor kinderen vanaf 3 jaar

concept en spel Leo Petersen, www.lejo.nl

> entree € 10,00, € 9,00 (De Lieve Vrouw Pas), kind € 7,00

Waterwolf 6+

DO 5 JANUARI, 14.30 UUR

Tafel van Vijf

Waterwolf is een natte en spannende muziektheatervoorstelling over angst en liefde voor water. En over Kereltje, een bijzonder kind met benen waarvan zijn vader zegt dat die van een kikker hadden kunnen zijn. Het liefste zou hij zo het water induiken. Maar daar is hij nog te klein voor. Op een pikdonkere nacht duikt de Waterwolf op. Die neemt een hele zware storm mee...

Een voorstelling vol video, muziek en water.

concept Herman van Baar en Schippers & Van Gucht, compositie Martin Franke, Marielle Woltring, tekst en spel Herman van Baar, spel en zang Marielle Woltring, regie Jellie Schippers, www.tafelvanvijf.nl

entree € 11,00, € 10,00 (De Lieve Vrouw Pas), kind € 8,00

Café Ed Sanders 7+

VR 6 JANUARI, 14.30 UUR

De Dansers

Drie muzikanten, drie dansers en een circusartiest vormen Café Ed Sanders. Zij ontmoeten elkaar 100 keer in een zelf gefabriceerd café dat overal neer kan strijken. Op een dak, aan de oever van een meer, in een dennenbos, naast een wolkenkrabber, tussen de koeien. Ze creëren samen een gemeenschappelijke taal die zich niet doet duiden als muziek, dans of circus. In dit stuk is muziek dans, is circus muziek en is dans circus.

concept Guy Corneille, Josephine van Rheenen, artistieke begeleiding Wies Merkx, www.dedansers.nl

entree € 11,00, € 10,00 (De Lieve Vrouw Pas), kind € 8,00

Extra bij Café Ed Sanders

Direct na afloop is de dansvloer voor de kinderen. Samen met De Dansers de voetjes van de vloer op dansmuziek van de Ed Sanders Comboband!

Carla Kogelman

Nederlands Theater Festival backstage

MA 12 DEC - MA 30 JAN

Fotografe Carla Kogelman is ruim 25 jaar werkzaam in de theaterwereld. In december 2011 studeert ze af aan de Fotoacademie Amsterdam, met als specialisatie reportage, documentair en portretten. Tijdens het Nederlands Theater Festival 2011 heeft ze een serie gemaakt van acteurs en actrices backstage voor aanvang van de voorstellingen. Een kijkje achter de schermen. Maar vooral op zoek naar dat ene moment, het moment dat de acteur het publiek en de camera vergeet en de concentratie naar binnen gericht is.

> www.carlakogelman.nl

De volgende aangekondigde voorstellingen zijn afgelast danwel uitgesteld:

- 2 en 3 december - Theatergroep Carver - Slappe Was - tournee is afgelast

- 16 december - Dance Works Rotterdam - The Sweet Art of Bruising - tournee uitgesteld

- 17 december - De Toneelfabriek - Aeon - tournee afgelast

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie