Kamerkoor brengt gevarieerd programma

Nieuws

BINNENSTAD - Het het Amersfoorts Kamerkoor geeft op zaterdag 10 december een concert onder leiding van Jos Leussink in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort. In het licht van de donkere dagen voor Kerstmis zingt het Amersfoorts Kamerkoor een gevarieerd programma. Daarin komen drie lijnen bijeen.

Eén lijn bevat negen Oudnederlandse kerstliederen, eenstemmig, of in twintigste-eeuwse zettingen van Toebosch en Badings. Ten tweede is er de lijn van Engelse poëzie (van Herbert, Blake en Chesterton) in werken van Howells en Tavener. Ten derde klinkt er een reeks van Latijnse gezangen van liturgische herkomst. Dat gebeurt in twintigste-eeuwse muziek van Strategier en Poulenc en, in aansluiting op de oude kerstliederen, in polyfone stukken uit de zestiende eeuw. Deze liturgische lijn zorgt voor een heldere structurering van het concert.

Allereerst zijn er de 'O-antifonen' - zo genoemd, omdat ze steeds beginnen met de uitroep 'O'. Ze omlijsten in de dagelijkse vesperdiensten het Magnificat. Voor elk van de zeven dagen voorafgaand aan Kerstmis is er één. Herman Strategier componeerde ze als cyclus. In ons concert worden ze als kleine kerststerren over het programma verdeeld.

In stijl sluiten ze voortreffelijk aan bij de antifonen van Poulenc. Diens 'O magnum mysterium' - hoewel met 'O' beginnend geen eigenlijke O-antifoon - heeft zijn plaats in het kloosterlijk ochtendgebed op eerste kerstdag. Op dezelfde dag is in de vespers het 'Hodie Christus natus est' de antifoon bij het Magnificat.

Met zoveel Magnificat-antifonen moest deze tekst zelf ook opgenomen worden in dit programma. Dat gebeurt, tegen het eind van het concert, aan de hand van een zetting van Palestrina.

Als een soort van spiegelbeeld klinkt er ook polyfonie direct na het begin: de introïtus van de vierde zondag van de advent op de tekst 'Rorate coeli desuper' van Isaac. In vertaling: 'Dauwt hemelen van omhoog, laat de wolken gerechtigheid regenen.' Tal van oude kerstliederen refereren aan dit prachtige beeld van de profeet Jesaja.

Concert 'Het viel een hemels dauwe'

Amersfoorts Kamerkoor o.l.v. Jos Leussink

zaterdag 10 december 2011

St. Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 29 te Amersfoort

Aanvang 20.15 uur

Toegang € 12,50 (incl. programmaboekje)

advertentie