Kwaliteitskeurmerk voor laboratorium ziekenhuisapotheek Meander

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het laboratorium van de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum heeft het kwaliteitskeurmerk CCKL-accreditatie behaald. Het CCKL-keurmerk is dé kwaliteitsnorm voor medische laboratoria in Nederland.

Het laboratorium van de ziekenhuisapotheek controleert de eigen gemaakte geneesmiddelen bereid door de productieafdeling van de apotheek. Zo wordt een goed en veilig product geleverd aan de patiënt. Ook analyseert het laboratorium geneesmiddelconcentraties en andere lichaamsvreemde stoffen als drugs in bloed en urine. Dit gebeurt voor zowel het ondersteunen van de behandeling als bij vergiftigingen.

,,Voorafgaand aan het verkrijgen van het CCKL-keurmerk is door de mensen achter het laboratorium van de ziekenhuisapotheek veel werk verzet'', zegt ziekenhuisapotheker Mirte Malingré. ,,Vanaf 2007 hebben we alle processen en analyses in kaart gebracht en gevalideerd; een laboratorium moet tot in de puntjes beschrijven hoe het werkt en hoe het kwaliteit en veiligheid biedt. Tijdens de audit bezocht een team vakdeskundigen het laboratorium om te beoordelen of het er op de werkvloer daadwerkelijk zo aan toeging als wij hadden aangegeven.''

In het beoordelingsrapport geeft het auditteam aan onder de indruk te zijn van de kwaliteit van ons laboratorium. Specifiek genoemd zijn de deskundigheid van de analisten en het kwaliteitsbeleid dat door alle betrokkenen werd gedragen. Het ingevoerde kwaliteitssysteem liet zien dat het laboratorium continu naar verbetering streeft. ,,Het verkrijgen van de accreditatie is met recht de kroon op het werk dat wij de afgelopen jaren hebben verricht,'' aldus Malingré.

Met dit keurmerk is de kwaliteit die het laboratorium van de ziekenhuisapotheek levert nu ook aantoonbaar vastgesteld door onafhankelijke deskundigen. Eerder kregen de laboratoria Klinische Chemie en Medische Microbiologie/Medische Immunologie van Meander Medisch Centrum de accreditatie.

CCKL toetst al 25 jaar de kwaliteit en zorgvuldigheid van medische laboratoria. Als zij voldoen aan strenge kwaliteitsnormen, verstrekt CCKL een accreditatiebewijs. Een laboratorium met het CCKL-keurmerk heeft een goed kwaliteitssysteem, gaat zorgvuldig om met de toevertrouwde materialen en wordt periodiek opnieuw gekeurd. Patiënt en zorgverzekeraar zijn daardoor blijvend verzekerd van kwaliteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie