Miljoen euro voor Armando Museum

Nieuws

AMERSFOORT - VVD, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie willen akkoord gaan met het voorstel van het college van b en w om het Armando Museum 1 miljoen euro te geven. Dat bleek gisterenavond tijdens een discussie in de gemeenteraad. Een meerderheid steunt daarmee het voorstel.

door John Spijkerman

Het Armando Museum heeft het geld nodig om naar Oud-Amelisweerd in Bunnik te kunnen verhuizen. Het college ontving daarvoor op 11 oktober een definitief huisvestings- en ondernemingsplan van de stichting Museum Oud-Amelisweerd.

Opvallend was dat eigenlijk alle gemeenteraadsfracties kritiek hadden op het businessplan van het Armando Museum. Zo werden er grote vraagtekens geplaatst bij het aantal bezoekers - 40.000 - dat het Armando Museum in Oud Amelisweerd verwacht. Ondanks grote twijfels die veel raadsleden hadden over de levensvatbaarheid van het Armando Museum, weerhield dit VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie er niet van het collegevoorstel te omarmen. Zij zien de exploitatie van het Armando Museum in Oud-Amelisweerd niet als iets waar raadsleden over gaan. De partijen durfden het niet aan om in dit stadium van het onderhandelingsproces het businessplan voor het Armando Museum te torpederen, met mogelijke claims tot gevolg.

Een alternatief plan van het CDA om kunsthal KAdE op te heffen en de vrijkomende plek in het gebouw aan het Smallepad te laten innemen door het Armando Museum, wordt niet nader onderzocht. Het CDA vond dat Armando meer thuishoorde in Amersfoort dan KAdE.

Herhaaldelijk werd opgemerkt dat een inhoudelijke discussie over de vraag welke musea eigenlijk in Amersfoort thuishoren, een jaar eerder gevoerd had moeten worden. Toen kwam Amersfoort in C met het idee om als bezuinigingsmaatregel het Armando Museum te verhuizen naar Oud-Amelisweerd. ,,Het moment waarop we hadden moeten praten, was het moment waarop er bezuinigd werd’’, vond CU-raadslid Kennedy. Zij vond het een vorm van ‘onbehoorlijk bestuur’ als Amersfoort de miljoen euro niet aan het Armando Museum zou geven.

Opmerkelijk was verder de koerswijziging van de VVD. Tegenover de Stad Amersfoort.nl had VVD-cultuurwoordvoerder Hetty Hessels maandag nog verklaard het geen reële optie te vinden als het Armando Museum een miljoen euro mee zou krijgen Dat vond ze geen echte bezuinigingsmaatregel. Dinsdagavond schaarde zij zich schoorvoetend achter het collegevoorstel.

Wethouder Van den Berg beloofde de gemeenteraad dat Amersfoort het Armando Museum niet meer dan een miljoen euro meegeeft.

advertentie