‘Sneller een woning voor statushouders’

2 november 2011 om 00:00 Nieuws

.

AMERSFOORT - Asielzoekers met verblijfsstatus, de zogenaamde statushouders, moeten sneller een woning krijgen, vindt de rijksoverheid. De gemeente Amersfoort doet samen met andere Utrechtse gemeenten mee aan het proefproject ‘Sneller thuisgeven’ om dat te bereiken. Binnen drie maanden nadat ze een verblijfsstatus hebben gekregen, moeten statushouders een huis hebben

door John Spijkerman

In de provincie Utrecht is een snelle woningtoewijzing aan statushouders een probleem. Als reden daarvoor wordt de krapte op sociale woningmarkt in Utrecht genoemd. Volgens de Huisvestingswet zijn gemeenten verplicht asielzoekers met een verblijfsstatus te huisvesten. Het Rijk legt de gemeente een bepaald quotum op. Eind 2010 is met de provincie afgesproken dat de gemeente in 2011 zijn achterstand moet inlopen en in totaal 125 statushouders moet huisvesten. Op dit moment loopt Amersfoort op schema.

Het Rijk wil dat statushouders eerder vanuit AZC’s in de gemeenten worden gehuisvest. De periode tussen het krijgen van de verblijfsstatus tot aan de huisvesting in de gemeente moet worden verkort van zeven naar drie maanden. Dat is goedkoper voor het Rijk omdat statushouders korter door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hoeven te worden opgevangen. Voordeel voor de statushouders is dat als zij eerder een woning krijgen, zij eerder van de samenleving deel kunnen uitmaken.

Ook in Amersfoort duurt het lang voordat statushouders een woning krijgen en worden er te weinig mensen gehuisvest. Bij het proefproject gaat een regionale regievoerder vanuit het COA statushouders koppelen aan één gemeente. De gemeente Amersfoort laat statushouders met urgentie op het woningaanbod reageren. Zij krijgen hulp van een maatschappelijk begeleider van inburgeringsorganisatie NVA-Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie