Theater, muziek, gastactiviteiten - en expositieagenda november 2011 - De Lieve Vrouw - Amersfoort

6 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

De agenda voor theater, muziek, gastactiviteiten en expositieagenda van november ziet er als volgt uit:

Jeugdtheater

'Kar & Ton' op zondag 27 november om 14.30 uur. De Brandstichting - Cees Brandt

Als Kar en Ton de kartonfabriek van hun vader erven, willen ze vooral hun moeder niet teleurstellen. Maar hoe doe je dat samen? Als karton intussen ouderwets is. En je broer wel je broer is, maar niet je beste vriend? Een spannende wereldwedloop met een grote prijs lijkt de oplossing voor alle problemen. Met inventieve kartonnen voertuigen worden de kleine bezoekers naar het puntje van hun stoel gemanoeuvreerd. Met Kar & Ton schreef Frank Houtappels (Gooische Vrouwen, Schaep Met de 5 Pooten) een stuk waarmee Cees Brandt weer volop de fantasie van kinderen kan prikkelen. 'Cees Brandt heeft fantasievolle jeugdtheatervoorstellingen op zijn naam staan' (Leidsch Dagblad).

Entree kost 11.00 euro. 10.00 euro met een Lieve Vrouwe Pas en 8.00 euro voor een kind.

Theater

'De Misantroop' op donderdag 3 november om 20.15 uur. Toneelgroep Oostpool

In een wereld vol hypocrisie en welvaart is de eigenzinnige Alceste een buitenstaander. Hij gelooft in de waarheid en confronteert de mensen met zijn verwoestende openhartigheid. Uitgerekend deze Alceste verliest zijn hart aan de mooie Célimène, die het roddelen tot kunst verheven heeft. Molière (1622-1673) schetst met dit stuk een samenleving in moreel verval en een gepassioneerd man, die eenzaam vecht voor zijn principes.

Entree kost 1e rang 23,00 euro, 2e rang 21,00 euro, 3e rang 19,00 euro. 2,50 euro korting met een De Lieve Vrouw Pas.

'De Vader, de Zoon en het Heilige Feest' op donderdag 3 november om 20.30 uur. Sadettin Kirmiziyüz / Trouble Man

In november 2010 maakte acteur Sadettin Kirmiziyüz de grootste reis uit zijn leven. Samen met zijn vader trok hij naar Mekka voor de bedevaart, de Hadj, om zo een familiale traditie voort te zetten. Met zijn vader als voorganger in dit eeuwenoude ritueel, werd hij als leerling ingewijd. Gewapend met de ervaringen van deze indringende reis maakt hij een voorstelling over vaders en zonen, geloven en niet geloven, Abraham, Isaak, Mohammed, God en Allah. Een heilige roadstory waarin niets niet kan en alles waar is. En dat moet gevierd worden.

'... je hebt na afloop het gevoel in Mekka te zijn geweest zonder dat je het wist' (de Volkskrant).

Entree kost 14,00 euro en 12,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas.

'Festival Orígenes' op dinsdag 8 november en woensdag 9 november om 20.30 uur. Orígenes - Argentinian Cultural Event

Van 5 tot en met 9 november vindt in Amersfoort en Utrecht een evenement plaats dat teruggaat naar de 'orígenes', de oorsprong, van de Argentijnse cultuur. In De Lieve Vrouw ziet u een Argentijns dansprogramma en een Argentijns/Zuid-Amerikaans folklore concert.

'Double bill dans programma' op disndag 8 november om 20.30 uur. Piece about disappearance & Patchagonia

Twee dansers volgen in Piece about dissappearance van Pablo Fontdevilla de contouren van hun geheugen. Aan de hand van documenten over de verdwijningen tijdens de Argentijnse dictatuur tussen 1976 en 1983, verhouden zij zich tot lichamen die ze nooit gekend hebben en ruimtes waar ze nooit geweest zijn. Ze tonen ons hiermee de incomplete geschiedenis van de desaparecidos.

In Patchagonia nemen choreografe Lisi Estaràs en haar danser Nicolas Vladyslav je mee naar het einde van de wereld. Het landschap is dor en verlaten, bedrukkend claustrofobisch. In deze verdoemenis ontmoeten mensen elkaar. Ze hebben er niks te verliezen maar ook niks te zoeken. Een indrukwekkend solo (fragment) van het originele stuk voor vier dansers van Les Ballets C. de la B.

Entree kost 15,00 euro en 12,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas. Passe-partout inclusief concertprogramma kost 25,00 euro en 22,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas)

'Concert Programma Argentijnse Folklore & Tango muziek' op woensdag 9 november om 20.30 uur. SureS Project

Het SureS Project verkent de grenzen van de Argentijnse en Zuid-Amerikaanse folklore muziek. Onder leiding van Marcos Di Paolo op gitaar en met Orlando Miño op percussie, Daniel Lehmann op contrabas en met Santiago Cimadevilla (Tango) als special guest.

Entree kost 15,00 euro en 12,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas. Een passe-partout inclusief dansprogramma kost 25,00 euro en 22,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas)

'Staal' op donderdag 10 november om 20.30 uur. Theatergroep Max.

Staal is een fysieke documentaire voorstelling over hoe het is om een jongen te zijn. Ergens in een niemandsland bevinden zich jongens. Zwijgende jongens die hun best doen om groot en sterk te zijn. Die zich onttrekken aan de wetten van hun vaders en de armen van hun moeders. Jongens in de wachtkamer van het echte leven. Die een balletje trappen, een robbertje vechten en geduldig wachten tot het over is, dat groeien. Om tevoorschijn te komen als man. Als krachtpatser, grappenmaker, carrièreman, rokkenjager, rebel of misschien gewoon als eeuwige puber.

Entree kost 15,00 euro en 12,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas.

'Chrono' op vrijdag 11 november om 20.30 UUR. Joeri Dubbe en Korzo Producties.

In hoeverre beïnvloedt de techniek ons leven? Veranderen we gaandeweg in robots of biedt de techniek ons juist kansen? Met veel aandacht voor muziek, kostuums en licht duikt Dubbe in de relatie tussen de mens en technologie. De karakters vechten zich een weg uit de illusie, de realiteit wordt steeds zichtbaarder. 'Dubbe's choreografie 'Chrono' weet bijna het hele uur te boeien. Onder rijen gloeilampen aan draden ontvouwt zich een intrigerende wereld.' (de Volkskrant).

Na een succesvolle carrière als danser bij het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater koos Joeri Dubbe ervoor om zelf dansvoorstellingen te gaan maken. Sinds 2009 werkt hij als choreograaf onder de vleugels van Korzo Producties, het Haagse productiehuis voor dans.

Entree kost 16,00 euro en 13,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas

'Mohamlet' zaterdag 12 november om 20.30 uur. Mohammed Azaay

Na zijn succesvolle voorstellingen Spreekuur en De Infiltrant met De Varkensfabriek lonkt voor acteur en theatermaker Mohammed Azaay nu het solotoneel. In de monoloog Mohamlet speelt Azaay een acteur die zich op de droomrol van Hamlet voorbereidt. De eeuwige twijfel van dat personage werkt aanstekelijk; ook de acteur begint over zijn leven na te denken. Wie is hij werkelijk? Gaandeweg wordt een nieuw personage geboren; Mohamlet. En die stelt zich maar één vraag: 'to become or not to become, that is the question'. Een monoloog over de waanzin en de zin van het leven. Op tv was Azaay onder meer te zien in het satirische VPRO-programma Harirah.

Entree kost 15,00 euro en 12,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas

'Vlaams dubbelcabaret' woensdag 16 november om 20.30 uur. Jeroen Leenders en Joost Vandecasteele.

Naast hun solotournees spelen de Belgische Joost Vandecasteele en Jeroen Leenders een dubbelprogramma met ieder een deel uit hun eigen cabaretshow. Joost Vandecasteele probeert met zijn stand-up documentaire OTAKU antwoord te geven op de belangrijkste vraag ooit: ja, en? Hiervoor maakt hij gebruik van powerpointbeelden, feiten, grafieken, voorspellingen, reconstructies en een zestal moppen. Het resultaat is een perfecte mix tussen theater en comedy. De nieuwe voorstelling van Jeroen Leenders gaat over alles en niets. Wát hij zegt is niet zo van belang. Wat telt is dát hij het zegt. Met zijn confronterende en absurde humor won hij onder meer het Leids Cabaret Festival 2010.

Entree 16,00 kost en 13,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas

'MonteverdISH - a hiphop breakdance opera' op donderdag 17 november om 20.15 UUR.

In MonteverdISH smelten breakdance, hiphop, beatbox en dubstep samen met opera en klassieke muziek. Cross-over dansgezelschap ISH, onder leiding van artistiek leider Marco Gerris, transformeert de opera l'Incoronazione di Poppea van componist Claudio Monteverdi tot een eigen stuk over streven naar macht en de kracht van liefde.

Entree kost 1e rang 26,00 euro en 2e rang 23,70 euro en 3e rang 21,40 euro. Er is 2,50 euro korting met een De Lieve Vrouw Pas.

'AF - Terug naar Srebrenica' op donderdag 24 en zaterdag 26 november om 20.30 uur. Cees Geel.

,,Als je teruggaat, ga ik van je af.'' Dat zegt de vrouw van veteraan Ben Verburg, Dutchbatter tijdens de val van Srebrenica. Toch gaat hij ruim vijftien jaar later terug en vertelt hij zijn verhaal: wat hem in Bosnië is overkomen, wat hij heeft gedaan en niet gedaan, hoe dat heeft doorgewerkt op de rest van zijn leven en waarom hij niet anders kan dan teruggaan.

Cees Geel, bekend van o.a. Simon en Levenslied, speelt in deze indrukwekkende monoloog een rol die hem letterlijk door Kees van der Zwaard op het lijf is geschreven. Fysiek en mentaal: een combinatie van kracht, lichtheid, tragiek en hoop. CDS P. van Uhm: 'Dat mensen die geen militair zijn en niet in Bosnië geweest, zo exact de kern kunnen raken.'

Na afloop van de voorstelling op donderdag 24 november volgt een boeiend gesprek met initiator/schrijver Kees van der Zwaard, regisseur Ruud Hendriks en Wim Dijkema van Dutchbat 3. Ze praten niet alleen over het drama, maar ook over het onderzoek van Kees van der Zwaard voor deze voorstelling en waarom hij hier nu een voorstelling over wilde maken.

Entree kost 17,00 euro en 13,50 met een De Lieve Vrouw Pas.

'Radio Exit Live' op vrijdag 25 november om 20.30 UUR. Ulrike Quade Company enFigurteateret i Nordland Noorwegen

Ulrike Quade is internationaal geroemd en bekroond als theatermaakster. Ze maakt handgemaakte menselijke figuren tot levensechte tegenspelers, zo levensecht dat je vergeet dat ze niet van vlees en bloed zijn. In Radio Exit Live ontmoet je een oude man. Hij ontwaakt en hoort het radioverslag van de moord op hemzelf. Zijn vertrouwde omgeving is veranderd. Talloze, soms wat zonderlinge, figuren komen langs. Sommigen leven in het nu, anderen verkeren in het hiernamaals. Vanuit een nieuw perspectief trekken zijn dromen, frustraties en fantasieën als een circusoptocht aan hem voorbij. Hij zoekt naar verbanden tussen de verschillende werelden, tussen het leven en de uitgang. Radio Exit Live is lichtvoetig, poëtisch en muzikaal.

Entree kost 16,00 euro en 13,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas.

Muziek

'Global Village Festival' op vrijdag 18 t/m 20 november. Drie dagen muziek uit alle delen van de wereld.

Klanken uit verschillende culturen aan elkaar geknoopt tot een veelkleurig tapijt, een Zharbia. Uw reisleider is l'udspeler Karim Eharruyen. Voor deze gelegenheid heeft hij vier bijzondere musici geselecteerd die met hun verschillende klanken een veelkleurig tapijt, een Zharbia in het Berbers, weven. Op dit tapijt maakt u een muzikale reis. Laat u onderweg verrassen en meevoeren door avonturier Oene van Geel met zijn onorthodoxe technieken op viool en altviool en de verleidelijke l'ud klanken van de muzikale backpacker Karim Eharruyen. Afra Mussawisade stroomlijnt met zijn wereldse ritmes de reis met klarinettist Oguz Büyükberber en de zang van Sinna Casita.

Entree 16,00 euro en 13,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas.

'Dubbelconcert JAH6 en Hotel' op zaterdag 19 november om 20.00 uur tot 21.00 uur.

Water en vuur, bier en wijn, auto's en fietsen. Twee bewezen successen combineren leidt bij JAH6 wèl tot succes! Een paar jaar geleden kwamen een paar gekken uit Mokum op het lumineuze idee het levenslied te kruisen met reggae. Hazes met Marley! Hun band heet JAH6 en in de woordspeling herkennen we de Jamaicaanse term Jah voor het Opperwezen, ook zien we Jezus terug en de Mokumse oppergod André Hazes. JAH6 staat aan het begin van een offensief dat alle culturen, rangen en standen samenbrengt. Net als in een voetbalstadion. Daar is dat ook de normaalste zaak van de wereld. Het concept bestond al, maar heeft nu pas zijn ideale vorm gevonden in JAH6.

Entree kost 20,00 euro en 17,50 euro met een De Lieve Vrouw Pas.

'Onder een andere hemel' op zondag 20 november om 14.30 uur tot 15.45 uur.

Geïnspireerd geraakt door het werk van Leo Brouwer, Erik Satie, Philip Glass, Munir Bashir en Jamil Bashir laat ud-speler Goran westerse muziekstijlen met bezieling samengaan met oosterse tradities. "De klanken van de piano vormen hierbij de grondlaag die als het ware het vlak van een schildersdoek vult. De ud en de klarinet zijn als kwaststreken die een melodie aanbrengen in de ruimte van het doek." In een speciale, intieme setting kunt u optimaal genieten en ontspannen onder een andere hemel. Voor dit concert nodigde het trio de getalenteerde bandoneonspeler Santiago Cimadevilla als special guest uit.

Entree kost 15,00 euro en 12,50 euro met een De Lieve Vrouw pas.

'A man of no importance' op zaterdag 5 november en 6 november om 14.30 uur. Theatergroep Totaal.

A Man of No Importance is een musical over Alfie Byrne, een man van middelbare leeftijd, busconducteur van beroep en in zijn vrije tijd regisseur van de amateurtheatergroep de St. Imelda players. Het verhaal speelt zich af in Dublin in de jaren zestig en gaat over de kleine en menselijke dingen van het leven, zoals innerlijke strijd. Het is verrassend hoe de diverse muziekstijlen (sacrale muziek, popstijlen en showmusical) in deze musical een eenheid vormen. Want bovenal is de musical een ode aan de Ieren en de Ierse muziek die met haar vitaliteit mensen over de hele wereld weet te inspireren.

Entree kost 20,00 euro.

'Smartofore & Roca Rosa' op zondag 13 november om 14.30 uur.

Deze twee Amersfoortse koren laten van zich horen! Smartofore is een vierstemmig koor met bijzondere arrangementen van eigen bodem in de Nederlandse taal. Roca Rosa is een jong koor dat meerstemmige muziek in diverse talen zingt met begeleiding van piano, accordeon en viool.

Entree kost 10,00 euro.

Exposities

Michel Ninaber Township Soccer Titans in Amersfoort tot 5 DEC

De Titanen in hun eigen wereld. Een glimp van de andere kant van het leven in de townships - die over het algemeen bekend staan als onveilig, gewelddadig en crimineel - wordt op bijzondere wijze in beeld gebracht door Nederlandse fotograaf Michel Ninaber (31). ,,Mijn foto's tonen een vrolijke maar realistische kant van de townships'', aldus Michel.

'Expositie vogeltjes' op 3 t/m 20 november.

Karim Eharruyen is naast muzikant ook beeldend kunstenaar en hij exposeert zijn 'vogeltjes' op de eerste verdieping van De Lieve Vrouw.

De Lieve Vrouw, Theater, Film, Cafe Lieve Vrouwestraat 13, Amersfoort kassa 033 - 4226555 www.lievevrouw.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie