Discussiëren over inrichting

Nieuws

De gemeente wil van Park Randenbroek en de beek, de Vosheuvel en de groenstroken bij de sportvelden een gebied maken waar inwoners kunnen wandelen, sporten, spelen of luieren in het gras. Het inrichtingplan van de gemeente beschrijft de beplanting, wandel- en fietspaden en kunst. Daarnaast komt de bestemming van Huize Randenbroek, de invulling van Metgensbleek (voormalige tennisterrein) en het ijsbaanterrein aan de orde.

Digitaal platform Park Randenbroek druk bezocht RANDENBROEK - De discussie over de inrichting van Park Randenbroek en omgeving is in volle gang. De gemeente heeft een digitaal platform opgezet, waar Amersfoorters kunnen stemmen en discussiëren over elf onderwerpen. De dahliatuin en het ijsbaanterrein zijn met ruim 2000 en 920 stemmen de meest besproken onderwerpen. Belangenverenigingen roepen leden, achterban en buurtbewoners op om massaal een stem uit te brengen.

door Joan Westerneng

De Amersfoortse IJsvereniging voor schaatsen en skaten (AIJV) pleit voor een combibaan, een combinatie van een skeeler- en ijsbaan op een deel van het huidige ijsbaanterrein. ,,Op de banen in Ede en Doorn is veel geschaatst deze winter, terwijl onze natuurijsbaan door de sneeuw niet open is geweest,” vertelt voorzitter Henk van Rooijen. Een combibaan heeft een dun laagje water nodig, na twee nachten matige vorst kan er al geschaatst worden en sneeuw is gemakkelijk te verwijderen. ,,De AIJV heeft haar leden en kaarthouders geïnformeerd en opgeroepen om te gaan stemmen. Wij zijn blij met de steun voor ons plan die op dit moment uit de stemming blijkt.”

De Dahliavereniging Randenbroek pleit voor een verplaatsing naar Metgensbleek. Als het Sportfondsenbad verdwijnt, zal ook de dahliatuin moeten wijken voor huizenbouw. Het bestuur roept haar achterban op om te stemmen voor behoud van de tuin. De vrees bestaat dat als het terrein van Metgensbleek niet beschikbaar is, de tuin ophoudt te bestaan. De dahliatuin is een echte buurttuin. ,,Het mag toch niet zo zijn dat deze mogelijkheid nu dreigt te verdwijnen omdat wij niet genoeg stemmen krijgen?”, aldus de vereniging in haar schriftelijke oproep op de site.

De Stichting Heiligenbergerbeekdal pleit voor het behoud, herstel en bevordering van de natuur- en cultuurwaarden van Park Randenbroek en omgeving. Plaatsvervangend secretaris Wendy van Offeren: ,,Het gebied kan ‘een mooie groene icoon’ worden voor Amersfoort, wat het doel is van het inrichtingsplan voor het gebied. Veel voorstellen vergroten de natuur- en cultuurhistorische waarden, maar anderen doen er juist afbreuk aan. De plannen voor het ijsbaanterrein en Metgensbleek staan haaks op de gewenste openbare toegankelijkheid.” De stichting vindt dat de gemeente meer moet uitleggen bij de plannen en roept Amersfoorters op om zich goed in te lezen. ,,Op onze website geven wij per onderdeel een stemadvies.”

Stemmen kan tot en met 30 januari op www.parkrandenbroek.nl. Vanavond, 19 januari, organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst. Op 22 januari bezoekt wethouder Mirjam Barendregt het park.

advertentie