‘Een leven lang tussen de dieren’

29 december 2010 om 00:00 Nieuws

,,Mijn zonen zeiden ‘Ga nou eens opschrijven hoe het allemaal gekomen is’. Ik kan wel chimpansees en luipaarden grootbrengen, maar een boek schrijven is wat anders’’, lacht Astrid Vis. Daarom nam ze contact op met journalist Willem Meuleman. Het schrijfproces nam bijna twee jaar in beslag. ,,Het laatste jaar hebben we wekelijks gesproken.’’ Behalve de herinneringen van Astrid Vis staan er ook heel veel foto’s uit haar privé-archief in het boek.

Levensverhaal van Astrid Vis opgetekend AMERSFOORT - Meer dan zestig jaar geleden, op 22 mei 1948, werd Dierenpark Amersfoort officieel geopend op Birkhoven. Als dochter van de eigenaars was Astrid er vanaf het allereerste begin bij. Op aandringen van haar twee zonen Fred en Ronald vond ze het de hoogste tijd haar persoonlijk levensverhaal op papier te laten zetten. Journalist Willem Meuleman luisterde en schreef het boek ‘Een leven lang tussen de dieren’.

door John Spijkerman

Op de cover van het boek staat jachtluipaard Lucky samen met ‘zijn moeder’ Astrid Vis. De foto dateert uit 1985. ,,Ik heb Lucky met de fles grootgebracht’’, vertelt Vis. Het jachtluipaard was niet het enige dier dat liefdevol door haar werd opgenomen. Hetzelfde gebeurde ook met leeuwtjes, tijgertjes, chimpansees en zelfs een hyena. ,,Maar ik heb nooit dieren in huis genomen omdat ik dat zelf wilde.’’ Altijd moest er een snel een noodoplossing worden gevonden omdat de moeder het jong niet accepteerde of niet verzorgen kon. Haar liefde voor dieren werd met de paplepel ingegoten. ,,Dieren huichelen niet. Als een dier je niet mag, laat hij het direct merken’’, zegt Vis. Haar ouders en haar oom Piet werkten aanvankelijk in Dierenpark Wassenaar, maar wilden na de oorlog hun eigen Dierenpark hebben. Als locatie kozen ze voor Amersfoort. De Keistad lag mooi in het midden van het land en Birkhoven was fantastisch. De koninklijke familie was een regelmatige gast in Dierenpark Amersfoort.

In het boek wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan een ingrijpende verandering in het leven van Astrid Vis in 1995. Geheel onverwachts werd zij ernstig ziek en moest een harttransplantatie ondergaan. Ze heeft nog altijd het gevoel dat ze toen een tweede leven kreeg. ,,Ik ben twee keer per jaar jarig. Op de dag van mijn transplantatie en op mijn gewone verjaardag.’’ Toen ze weer was hersteld, namen haar zoons de leiding van het Dierenpark over. Dat Dierenpark Amersfoort jaarlijks meer dan 700.000 bezoekers trekt, komt omdat de medewerkers dag en nacht voor het bedrijf klaar staan, verzekert Vis. ,,We zijn één grote familie.’’ Met haar man Henk woont Astrid Vis in het park achter de Berenrots. ,,Het is een sprookje zo’n achtertuin. Ik heb er zes olifanten staan en mijn beste buren zijn bruine beren’’, lacht ze. Elke dag maakt ze nog een rondje door het park. Ze zit boordevol energie. ,,Bij de presentatie van het boek zei mijn vriendin Conny Vink ‘Astrid heeft een turbo ingebouwd gekregen’. Ik kijk wat ik nog wel kan doen. Mensen zijn gewend om te mopperen en te klagen, maar het leven geeft zo veel moois.’’

u Het boek kost € 19,95 en is verkrijgbaar bij de ingang van het Dierenpark, boekhandel Veenendaal en de Algemene Boekhandel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie