De beste blaaskapel ontvangt de Hooglandse Dweilland wisselbokaal.
De beste blaaskapel ontvangt de Hooglandse Dweilland wisselbokaal. Monique Westendor, Foto Moque

Groots Hooglands Festival

10 juli 2019 om 17:31 Nieuws

HOOGLAND Wat ooit begon met een geintje is een fenomeen geworden in Hoogland. Op zondag 7 juli is het alweer tijd voor de zesde editie van Hoogland Dweilland. Een geweldig evenement voor jong en oud met een gezellige braderie, een kinderplein en ruim twintig blaaskapellen.

Bianca van der Linden-Snel

,,Hoogland Dweilland is eigenlijk als een grap ontstaan. Na het carnaval moesten we weer een heel jaar wachten. We dachten, waarom organiseren we niet wat in de zomer? De koppen werden bij elkaar gestoken en Hoogland Dweilland beleefde zijn eerste jaar in 2014 tijdens Groos op Hoogland. Met een team van vijftien man organiseren we het festival nu alweer voor de zesde keer. Ik speel zelf trompet bij De Amerbloazers. Je merkt dat een blaaskapel minder populair is onder jongeren, dat is jammer. Toch komen er jaarlijks zo'n 3500 bezoekers op het festival af. Het is zo gaaf dat het ons elke keer weer lukt! Zo blijft het leven", zegt Mark van de Steen voorzitter van de stichting en fervent trompetspeler.

SAMEN ,,Dat kan natuurlijk niet zonder de vele vrijwilligers die ons steunen. In Hoogland zit dat wel goed. Het is de manier waarop de mensen hier in het dorp met elkaar omgaan. Bij Hoogland Dweilland is het niet anders als bij andere evenementen die er in ons dorp worden georganiseerd. Het is typerend voor Hoogland, de mensen helpen gewoon. We hoeven nooit te zoeken naar vrijwilligers. We hebben wel 110 vrijwilligers die ons helpen! De één maakt de broodjes, de ander bouwt de boel op, weer een ander regelt de flyers. Ook dit jaar is er weer een straat die een podium en bar sponsort. De verbondenheid in Hoogland is groot. We doen het echt voor en met elkaar", aldus Bert Roest, bestuurslid van de stichting.

PIJLERS Het is een gezellig evenement voor het hele gezin. Het festival heeft drie pijlers: braderie, kinderplein en de blaaskapellen. Er is een braderie met circa veertig kramen. Er is een groot gratis kinderplein dat vanaf 11.00 uur geopend is. De kleintjes kunnen zich uitleven op springkussens en klimattracties of meedoen met oud-Hollandse spelletjes. Voor de jeugd is er dit jaar een stormbaan.

WISSELBOKAAL Onder het genot van een hapje en drankje is het genieten van de meer dan 350 muzikanten die van 12.00 uur tot 17.00 uur op vier podia op en rondom de Hamseweg optreden. De kapellen hebben allen een eigen muziekgenre, variërend van carnavalsmuziek tot jazz of rock. Vanaf 17.30 is er een spetterende finale op het parkeerterrein van de Aldi. De beste blaaskapel ontvangt de Hooglandse Dweilland wisselbokaal uit handen van een vakkundige jury.

,,Verder reiken we een prijs uit voor de leukste, opvallendste act namelijk 'de Hooglandse Zotte Dweil'. Deze winnaar wordt democratisch gekozen door de vrijwilligers. Tijdens de afterparty is er een optreden van Bandje Speciaal. Ieder jaar zitten we in spanning over het weer. Maar het komt altijd weer goed, zo ook dit jaar!" concludeert Roest.

w        [www.hooglanddweilland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie